Turci ne mogu imati dvojno državljanstvo u Njemačkoj

Ko je odrastao u ovoj državi, živio je tu dugo vremena i mora odlučiti da li želi nastaviti da živi kao njemački državljanin, kazao je Friedrich.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Hans Peter Friedrich ponovio je da je protiv dvojnog državljanstva za Turke koji žive u toj zemlji, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Gostujući u emisiji ‘Berlin Direkt’ na televizijskom kanalu ZDF, Friedrich je kritizirao ideje o zakonskim izmjenama u pogledu dvojnog državljanstva.

Friedrich, koji pripada Kršćansko-socijalna uniji (CSU), sestrinskoj stranci vladajuće CDU kancelarke Angele Merkl, ocijenio je dvojno državljanstvo kao “faktor koji usporava integraciju”.

“Ko je odrastao u ovoj državi, živio je tu dugo vremena i mora odlučiti da li želi nastaviti da živi kao njemački državljanin”, kazao je Friedrich.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je sa predsjednikom pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalya Arminom Laschetom o olakšicama u dobijanju dvojnog državljanstva.

Ministrica pravde Sabine Leutheusser Schnarrenberger, iz stranke Demokratskih sloboda (FDP), je, također, izjavila da želi dopustiti priznavanje dvojnog državljanstva.

Osobe koje se rode u Njemačkoj, a ne potiču iz zemalja Evropske unije, do 23. godine života se moraju odlučiti da li će uzeti njemačko državljanstvo ili zadržati državljanstvo svoje zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.