Turci s Kosova snažan most spajanja s Turskom

Haradinaj i Kaymakci su zajedno s političkim predstavnicima Turaka na Kosovu prisustvovali koktelu upriličenom u Vladi Kosova povodom 23. aprila, Dana turske zajednice na Kosovu

Premijer Kosova Ramush Haradinaj i zamenik ministra inostranih poslova i direktor za pitanja EU Republike Turske Faruk Kaymakci ocenili su da je turska zajednica na Kosovu snažan most spajanja između Kosova i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Haradinaj i Kaymakci su zajedno s političkim predstavnicima Turaka na Kosovu prisustvovali koktelu upriličenom u Vladi Kosova povodom 23. aprila, Dana turske zajednice na Kosovu.

Haradinaj je kazao da je današnji dan dobar trenutak da se pokažu jako dobri odnosi između turske zajednice i ostalih zajednica na Kosovu, jer su to vekovni odnosi koji jačaju u novom Kosovu.

“Turski narod Kosova je veoma snažan most s Republikom Turskom. Kao rezultat toga, Republika Kosovo ima veoma dobru saradnju s Republikom Turskom. Zahvaljujemo se Republici Turskoj na podršci Kosovu, na očuvanju mira putem KFOR-a, na ekonomskoj i političkoj podršci. Republika Turska je među prvim zemljama koje su priznale Kosovo i nastavljaju da ga podržavaju na međunarodnom planu”, rekao je Haradinaj.

Kaymakc je rekao da je Kosovo, iako mala zemlja, dobar primer i drugim zemljama u Evropi kako sve zajednice treba da žive zajedno u miru. On je istakao da je šest zvezdica na kosovskoj zastavi, koje predstavljaju zajednice koje žive u slozi, glavni kamen temeljac Kosova te da je turska zajednica na Kosovu most povezivanja s Turcima iz Turske.

“Nadamo se da će svi balkanski narodi učlaniti u Evropsku uniju i NATO. Turska, kao članica NATO i kandidat za članstvo u EU to podržava. Turska je među prvim državama priznala Kosovo, zato što mi priznajemo Kosovo i Kosovare i verujemo da je Kosovo zaslužilo nezavisnost i naravno činimo napore da Kosovo priznaju sve države i sve svetske organizacije”, kazao je Kaymakci.

On je kazao da Turska želi da se realizuje sporazum o slobodnoj trgovini s Kosovom u bliskoj budućnosti kao i da će podržati kosovsku vojsku. Visoki turski diplomata je naveo da će se Turska, zajedno s Kosovom, boriti protiv terorističkih grupa PKK-a, ISIS-a i FETO-a, jer je to jako važno za mir u Evropi.

Ministar javne uprave Kosova i predsednik Turske demokratske partije Kosova Mahir Yagcilar izjavio je da Kosovo ima volju da podrži sve zajednice na Kosovu i da za to postoji dobra ustavna i zakonska infrastruktura. Ali, prema Yagcilaru, postoji potreba za boljom implementacijom svih zakona i podrškom kroz konkretne projekte.

“Ti projekti su izrada strategije razvoja za sve zajednice pojedinačno, bolja implementacija zakona o upotrebi jezika, direktna podrška obrazovanju na turskom jeziku, ali naravno i na drugim jezicima, izgradnja kulturnih centara za potrebe turske zajednice, podrška i subvencije za privrednike i poljoprivrednike, kao i pravo na zapošljavanje zasnovano na jasnim mehanizmima zasnovanim na zaslugama”, rekao je Yagcilar.

Zamenik ministra inostranih poslova Turske Kaymakc će se tokom dana sastati i s kosovskim ministrom inostranih poslova Behgjetom Pacollijem, ministarkom za evropske integracije Dhuratom Hoxhom i zamenikom premijera Kosova Enverom Hoxhajem, dok će poslepodne učestvovati na centralnoj manifestaciji Dana Turaka u Prizrenu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana