Turkish Airlines brani stjuardesama upadljivu šminku – nov korak ka islamizaciji?

Avioprevoznik Turkish Airlines je zabranio svojim stjuardesama upotrebu ruževa za usne, kao što su crvena ili ružičasta. Potez je pokrenuo burnu raspravu, pljušte optužbe na račun vlade da pokušava islamizirati društvo.

U znak protesta protiv mjera glavnog turskog avioprevoznika, brojne Turkinje su na društvenim mrežama objavile svoje fotografije u kojima su crveno našminkane.
Zabrana ruža za usne je posljednja u nizu konzervativnih mjera avioprevoznika, koja je uzrujala sekularno orijentisane Turke.

– Ova mjera je čisto poniženje. Kako drugačije je opisati, kaže Gursel Tekin, potpredsjednik glavne opozicijske stranke CHP.

Turkish Airlines brani zabranu tvrdeći da “kod osoblja daju prednost jednostavnoj šminci te umjerenim i pastelnim bojama”. I još: Budući da je izgled lica i ruku kabinskog osoblja posebno važan, dokazano je da prirodni izgled stvara primjereniji i pristupačniji učinak u komunikaciji. U posljednjim mjesecima je brzorastući avioprevoznik, koji je u 49-odstotnomd državnom vlasništvu takođe zaustavio posluživanje alkohola na domaćim letovima.

Znaci konzervatizma

U februaru je Turkish Airlines zaradio kritike zbog prijedloga za nove uniforme stjuardesa, prema kojima bi suknje dosezale do gležnjeva, dok bi još nosile kapice u osmanskom stilu.

Suknje stjuardesa Turkish Airlinesa su nekada bile dobro iznad koljena.

Na proislamsku stranku Stranku pravde i razvoja turskog premijera Recepa Tayyina Erdogana, koji je na vlasti više od deceniju, pljušte optužbe da pokušava državu pokrenuti u konzervativniji i religiozniji smjer. Turska je većinski muslimanska zemlja i izrazito je sekularna.

Pod Erdoganom vladom su na javnim  mjestima vidljivije zamotane marame, koje su u javnim ustanovama zabranjene, a sve je raširenija i zabrana alkohola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.