Koliko je zdravo ugojiti se u trudnoći?

Kada se žene ugoje više od zdravih 11-16 kilograma rizikuju da se prijevremeno porode ili budu podvrgnute porođaju carskim rezom.

Trudnice su svakodnevno izbombardovane podacima o tome šta smiju a šta ne da rade ili jedu dok iščekuju najsretniji događaj u životu.

Svaki izvor ima svoje viđenje o tome šta je ispravno raditi u trudnoći, pa nije ni čudo što su buduće majke često zbunjene.

Pogrešna je već sama ideja o tome kako trudnica treba da “jede za dvoje”. Kada žene unose previše kalorija i tako se tokom trudnoće ugoje više od zdravih 11-16 kilograma, rizikuju da se prijevremeno porode ili budu podvrgnute porođaju carskim rezom.

Trudnici je zapravo potrebno samo dodatnih 300 kalorija dnevno. Umjesto da jednu neumjereno, buduće majke bi trebalo da u ishranu uključe “pametne” užine, kao što je na primjer voće sa jogurtom, kako bi pojačale kalorijski unos.

Preporučljivo je jesti 6-7 manjih obroka, po jedan na dva do tri sata, jer na taj način održava se konstantan nivo šećera u krvi, što je zdravo i za majku i za bebu.

Nije važno samo koliko, već i šta jedete. Trudnice uopšte ne bi trebalo da konzumiraju sirovu ribu i alkohol. Jedući ribu, rizikovale bi da “zarade” neku opasnu bakteriju, a alkohol povećava rizik da se beba rodi sa nekim defektom. Mnoge trudnice se bore i sa tim kako da odustanu od kofeina, pišu Novosti.

Ne bi trebalo da piju više oko 200 miligrama kafe dnevno. Uz to, neophodno je da pripaze da kofein ne unesu na neki drugi način, posredstvom čokolade ili čaja ili, na primjer, nekih lijekova protiv alergija, koji takođe sadrže kofein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.