Zašto vježbanje trbušnjaka ne daje rezultate?

Nakon sprovedene studije stručnjaci tvrde da su vježbe i određena oprema za jačanje trbušnih mišića zapravo besmislene i da ne daju rezultate. Mnogi stručnajci vjeruju da je industrija izvadila osnove core vježbi iz konteksta, i na taj račun zarađuje milione.

Područje tijela kome za vrijeme vježbanja sigurno posvećujemo najviše pažnje je stomak, a vježbe za središnji dio tijela ne samo da obećavaju lijep oblik trbušnih mišića, već i podupiranje leđa i bolje držanje. Međutim, naučnici sada tvrde da su vježbe za stomak u stvari gubljenje vremena i da čak mogu biti i loše po zdravlje.

Pod nazivom “core” obično se podrazumijeva kompleks mišića koji okružuju kičmu i drže je na mjestu. Nema sumnje da su jaki core mišići izrazito važni – pomažu da se trup stabilizuje, omogućuju nogama da snagu prebace na gornji dio tijela, što omogućuje sve radnje, od trčanja, vježbanja pa do nošenja džakova.

Međutim, tu nisu presudni samo trbušni mišići. Naime, moraju se jačati svi mišići koji okružuju kičmu, a tada se i najbrže vidi napredak.

“Core vježbe strahovito su pogrešno shvaćene u industriji teretana u posljednjih nekoliko decenija. Isto tako, vježbanje na lopti i sličnoj opremi neće efikasno ojačati ciljnu grupu mišića”, ističe stručnjak za kondiciju Richard Kingston.

I staromodni trbušnjaci, koji su još najpopularniji način vježbanja, nisu preporučljivi za jačanje donjeg dijela stomaka. Rezultati takvoga vježbanja, prema riječima stručnjaka, ne samo da će biti površni, već mogu na opasan način da preopterete kičmu.

Richard Kingston ističe da je najbolji način vježbanja dok se stoji i koristi vrlo malo dodatne opreme. Korištenje vlastite tjelesne mase za okretanje, rotiranje i naginjanje, prema njegovim riječima, daje najbolje rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.