Turski policajac koji je našao Ajlana: Mislio sam na svog sina!

Policajac Mehmet Čiplak se u intervjuu za tursku agenciju Dogan prisetio kako se, dok je hodao prema njemu i podigao ga iz pijeska, molio da je dječak još živ, prenela je agencija AP.

“Kad sam prišao dječačiću, rekao sam sebi: ‘Dragi Bože, nadam se da je živ’. Ali on nije pokazivao znakove života. Bio sam slomljen”, rekao je Čiplak.

On je dodao da i sam ima šestogodišnjeg sina i da, kad je ugledao tijelo djeteta, pomislio je na svog sina i stavio se na mjesto Ajlanovog oca.


“Riječi ne mogu da opišu kako je taj prizor bio tužan i tragičan”, dodao je on.

Policajac je dodao da nije znao da je fotografija njega kako drži tijelo mrtvog dječaka uslikana i kaže: “Samo sam radio svoj posao.”

U prevrtanju dva čamca sa izbjeglicama tokom putovanja od turske ka grčkom ostrvu Kos se utopilo 12 ljudi, između kojih Ajlan, njegov petogodišnji brat i njihova majka, a fotografija Ajlanovog beživotnog tijela kako leži licem nadole u pijesku je potresla čitavu međunarodnu javnost.

Ajlan je sahranjen u petak u sirijskom gradu Kobaneu, koji je i sam simbol otpora sirijskih Kurda protiv džihadista Islamske države, piše Alo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.