Tužno: Djevojčica (13) preminula nakon što su joj doktori dali pogrešnu dijagnozu virusne infekcije

13-godišnja Jemma-Louise Roberts osjetila je slabost i dobila je dijareju tokom porodičnog odmora, a preminula je nakon što su joj doktori dali pogrešnu dijagnozu virusne infekcije.

Štaviše, rekli su joj da upravo zbog toga izbjegava bolnice, ali su naposljetku roditelji morali odvesti svoju kćerku u ambulantu u Wiganu (Velika Britanija) nakon što joj se stanje naglo pogoršalo, javlja Manchester Evening News, prenosi portal Doznajemo.com.

Djevojčica, koja je bila talentovana plivačica, počela je koristiti tampone da bi si olakšala treniranje tokom perioda.

Ona je preminula 1.3. prošle godine, nakon što je prvo bila primljena u Kraljevsku dječiju bolnicu u Manchesteru, a zatim su joj pokušali pomoći i u dječijoj bolnici Alder Hey. No, svi napori doktora da sačuvaju njen život ostali su bezuspješni.

Njena mama, Diane Roberts (45) je sada odlučila upoznati javnost sa ovim slučajem kako bi upozorila ostale na opasnost TSS-a, a sve kao dio “Svjetske sedmice borbe protiv sepse” (World Sepsis Week).

Rani simptomi su visoka temperatura, a zatim simptomi nalik gripi, mučnina, povraćanje i proljev. Zatim se može pojaviti osip po tijelu i na kraju TSS može izazvati fatalno otkazivanje rada vitalnih organa.

Inače, testovi krvi u tijelu Jemme-Louise pokazali su prisustvo bakterije staphylococcus, povezano i sa TSS-om i sa sepsom, prije nego što je tinejdžerka preminula. Iako obdukcija nije provedena, doktori pretpostavljaju da je direktan uzrok smrti bilo krvaranje u mozgu, dok je 13-godišnjakinja bila priključena na aparate za disanje.

Prijatelji i familija, uključujući oca Tonyja Robertsa (43) i brata Josepha (13), prikupili su preko 33.000 funti za dječiju bolnicu Alder Hey.

Osim što je bila izvrsna plivačica, Jemma-Louise  je svirala flautu i bila članica lokalnog koncertnog sastava Wigan Youth Concert Band i hora Wigan Flute.

Mama Diane kaže: “Njena strast je bilo učenje plivanja male djece. Uvijek je imala osmijeh na licu i voljela je pomagati drugima”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.