U Aja Sofiji klanjan bajram-namaz nakon 86 godina

Vjernici su morali po┼ítivati mjere u cilju spre─Źavanja ┼íirenja koronavirusa, a prethodno je u d┼żamiji i njenoj okolini obavljeno ─Źi┼í─çenje i dezinfekciju prostora uo─Źi Kurban bajrama

U istanbulskoj d┼żamiji Aji Sofiji klanjan je bajram-namaz prvi put poslije 86 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Vjernici su morali po┼ítivati mjere u cilju spre─Źavanja ┼íirenja koronavirusa me─Ĺu kojima su socijalna distanca, kori┼ítenje za┼ítitnih maski, vlastitih sed┼żada…

Prethodno je zbog pandemije koronavirusa u d┼żamiji i njenoj okolini obavljeno ─Źi┼í─çenje i dezinfekciju prostora uo─Źi Kurban bajrama, ─Źije je obilje┼żavanje po─Źelo jutro┼ínjim klanjanjem namaza.

Od dana otvorenja Aje Sofije za molitve, 24. jula, redovno su provo─Ĺene aktivnosti ─Źi┼í─çenje i odr┼żavanja, pa je istanbulska ljepotica u skladu sa svim epidemiolo┼íkim mjerama bila spremna i za prvi bajram-namaz u posljednjih 86 godina.

Nakon podne namaza u ─Źetvrtak obavljena je dezinfekcija unutra┼ínjeg i vanjskog prostora d┼żamije. Pored toga, izvr┼íena je i dezinfekcija prostora izme─Ĺu Aje Sofije i Sultan Ahmedove d┼żamije te izvr┼íena priprema za bajram namaz. Nakon dezinfekcije zidovi i tepisi u Aji Sofiji poprskani su ru┼żinom vodom.

Aja Sofija kao crkva je slu┼żila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status d┼żamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poni┼ítio odluku nekada┼ínje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. ─îinom poni┼ítenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vra─çen status d┼żamije.

Kao jedna od najposje─çenijih turisti─Źkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvr┼ítena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne ba┼ítine.

Turske vlasti su najavile da ─çe i dalje ─Źuvati kulturno-historijske vrijednosti Aje Sofije i to na na─Źin da ─çe za vjerske obrede u njoj biti nadle┼żna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i za┼ítiti ─çe brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti ─çe i dalje mo─çi posje─çivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima ─çe zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u d┼żamiji.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐