U džamiji ubijeno 18 ljudi

U današnjoj eksploziji dvije bombe u jednoj sunitskoj džamiji u Iraku oko podneva u vrijeme molitve poginulo je 18 vernika.

baquba-bomba-main-reutersU drugim napadima život su izgubile tri osobe, saopštili su irački zvaničnici.

Bombe, koje su eksplodirale u džamiji Musab bin Omair u blizini Samare sjeverno od Bagdada, takođe su povrijedile 21 osobu, navedeno je u policijskom saopštenju.

“Nismo očekivali da će ova džamija biti meta napada”, rekao je Otman Ahmed, koji je ranjen u tom napadu.

Ekstremisti u Iraku su ove godine izveli brojne napade i na sunitske i na šiitske džamije, što podstiče strahovanja od ponovnog ulaska te zemlje u vjerski konflikt koji je besneo 2006-2007, a u kojem je usmrćeno više hiljada ljudi.

Bombaški napad na jedno šiitsko svetilište u Samari u februaru 2006. pokrenuo je talas brutalnih sektaških nereda koji su pogađali Irak tokom poslednjih godina, podsetila je agencija AFP.

Današnja eksplozija desila se dan nakon što su u Bagdadu pronađena tela 10 ubijenih mladića kojima je pucano u glavu i grudi.

Danas je u granatiranju područja zapadno od Samare poginula jedna djevojčica i ranjena su dva člana njene porodice.

U provinciji Kirkuk na sjeveru Iraka naoružani napadač je kidnapovao i zatim ubio jednog vojnika, dok je u eksploziji bombe postavljene na putu sjeverno od grada Bakuba poginula jedna osoba, a tri su povrijeđene.

Zamjenik specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija u Iraku Đerđ Buštin izrazio je ove sedmice “veliku zabrinutost” zbog raseljavanja sunita i članova male manjine Šabak, kao i zbog napada i ubistava sunita na jugu Iraka.

“Primoravanje ljudi da napuštaju svoje domove od strane naoružanih ilegalnih grupa je neprihvatljivo i predstavlja očigledno kršenje osnovnih ljudskih prava”, rekao je Buštin.

Premijer Nuri al-Maliki, koji predvodi iračku šiitsku vladu, osudio je ove sedmice raseljavanje sunitskih porodica iz Nasirijaha, Basre i Kuta, područja sa većinskim šiitskim stanovništvom.

Jedan zapadni diplomata je izjavio da se “etničko čišćenje odvija svakodnevno”. U lučkom gradu Basri naoružani napadači su od početka ovog mjeseca ubili 15 sunita, uključujući jednog sveštenika, saopštili su predstavnici lokalne sunitske zajednice.

“U blizini sunitskih džamija su tokom noći ostavljene poruke da suniti napuste Basru” ili će se, u protivnom, suočiti s odmazdom zbog napada na šiite u Mosulu na sjeveru zemlje, rekao je član lokalne sunitske zajednice Abdulkarim al-Hazradži.

Neredi u Iraku su u poslijednje vrijeme dostigli razmjere koje nisu zabilježene od 2008. U toj zemlji je od početka godine poginulo više od 4.200 ljudi, pokazali su podaci agencije AFP, zasnovani na pokazateljima bezbjednosnih i medicinskih izvora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.