U Gornjem Ljubinju održan prvi “Festival islama” na Kosovu (FOTO GALERIJA)

Pored visokih zvaničnika iz BIH,  Sandžaka i Albanije ovom ipozantnom skupu u Gornjem Ljubinju prisustvovali su i mnogi drugi zvaničnici, među kojima i Rasim Demiri-zamjenik predsjednika Skupštine Kosova, zatim zastupnici Duda Balje, Emilija Redžepi i Hamza Balje, Ćerim Bajrami-zamjenik ministra za dijasporu, Refik Šaćiri-zamjenik ministra za europske integracije,  ambasador Albanije u Saudijskoj Arabiji Admirim Banaj, predsjednik Islamske zajednice u Prizrenu – Lutvi Ballak, te i mnogi drugi gosti.

Ovaj veličanstveni skup “Festivala islama”  uprličen je u organizaciji Bošnjačkog savjeta Kosova (BSK), Bošnjačke kulturne zajednice Kosova(BKZK) i  Udruženja imama “Ihlas”  a pod pokroviteljstvom Svijetskog bošnjačkog kongresa i Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF). Dobrodošlicu je ispred mještana Gornjeg Ljubinja poželio je Šaćir Ibra, član predsejdništva ove najveće bošnjačke mjesne zajednice u regionu. “Vi, koji ste danas ovdje prisutni, koji želite da podijelite zajedničku radost u ovim mubarek ramazanskim danima, a i onima koji su diljem svijeta pod islamskom kapom, posebno našim Bošnjacima, mi  Gornjeljubinci od srca vam želimo da ovaj mjesec ramazana ispratite u sreći, zdravlju i rahatluku, i da ga u nastavku provedete u postu, zikru, ibadetima u čišćenju duše i tijela, u krugu vaših porodica, rodbine i prijatelja”.

Nakon uvodne riječi moderatorke programa Anife Rama,  Društvo za izvođenje ilahija i kasida “Ljubinje” i Udruženje imama “Ihlas”  su svojim nastupom izmamili aplauze više hiljada mještana G. Ljubinja i mnogobrojnih gostiju iz regiona i sa cijelog Kosova. Po agendi manifestacije, akšam namaz obavljen je na sportskom igralištu u Gornjem Ljubinju, gdje se i održala manifetsacija “Festival islama”, a potom je uslijedio zajednički iftar koji je u zadivljujućem posluženju obavljen od strane omladine Gornjeg Ljubinja, kako i dolikujke domaćinu jedne ovakve manifetacije, prve takve vrste na Kosovu. 

U svom uvodnom izlaganju predsjednik Svijetskog bošnjačkog kongresa prof. dr. Mustafa Cerić je istakao “da mu je ovo bio najljepši iftar u svome životu, iako je iftarisao na mnogim kraljevskim dvorovima i elitnim hotelima” i poručio “da Bošnjaci Kosova nisu sami, da sunarodnici u BIH, Sandžaku,Crnoj Gori, i ma gdje se nalazli, misle na njih”. “Ovo je početak našeg buđenja! I niko nas neće zaustaviti sve dok ne ostvarimo naša prava, i sve dok ne budemo imali sve sto imaju drugi narodi na Balkanu i Europi. Mnogo je toga što mi nismo ispričali, i mi smo jedinini narod, ovdje na Balkanu, što nije ispričao svoju priču. Mi tek počinjemo da pričamo svoju priču, ali priču koju ćemo sami pričati. 

Mi smo, vjerovatno, jedini narod na svijetu koji ima svoju historju bez svojih historičara! Mi smo jedini narod koji ima zemlju bez domaćina, jedina je zemlja Bosna,matica naša, za koju se kaže da je ničija”, istakao je dr.Cerić, a potomje dodao: “Niti je historija svačija, već je naša, i moramo  početi da je tumačimo sebi sami, da Bosna ima svoje hiostoričare koji će kazati istinu. Bosna, naša matica,  mora imatu i svoga domaćina.Ne može biti bez domaćina, a to ćemo mi biti. Jer, kad budemo imali domaćina u BIH, vi Bošnjaci sa Kosova možete nam slobodno doći, a ne da se suočavate sa problemom viza. Neda vam ista ona politika koja je učinila geniocid nad Bošnjacima. Ista ona politka koja nas je sto zadnjih godina proganjala, koja je naopravila genocid u Prijedoru, Srebrenici,  Palavu i Gusinju. 

Sinoć su u Plavu po prvi put nakon sto godina,  Albanci i Bošnjaci, napravili simpozijum na kome je proučena fatiha  svojim najmilijama, žrtvama genocida.Mi smo jučer u Plavu shvatili da ne treba nikog pitati, niti se zapitati šta oni misle. Jer ako se pita, i brinemo šta oni misle, nikada  ne bi se ovo održalo”, kazao je dr. Cerić a onda je utoritativno poručio: “Zabranjujem Bošnjacima da upotrebljavaju glagol “ne daju nam”, već  da ćemo raditi ono što je naše pravo da radimo. 

I da nas više ne zanima šta oni kažu. I zato mi danas možemo govoriti ovdje, zato što se ne pitaju. Naše je pravo da se brinemo o sebi, našoj vjeri, o svojoj kulturi, i da znamo ko smo i šta smo”, rekao je, u međuostalom,  dr. Cerić i dodao da je “Karavan Svijetskog Bošnjačkog kongresa” krenuo iz Graca, preko Ljubljane, Prijedora, Bihača, Sarajeva, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Ribarića, Tutina, Delimeđa, Bijelog Polja, Petnice, Plava i Gusinja, Rožaja i Podgorice da bi po prvi put stigao podno Šar planine – u Gornjem Ljubinju i dalje nastavio za Skoplje i Novi Pazar. Predsjednik Svijetskog bošnjačkog kongresa prof. dr. Mustafa ef.Cerić je poručio bošnjačkim političkim liderima na Kosovu na “jedinstvo i na miniumumu zajedničkih nacionalnih interesa, te i na pristojnim ophođenjima”.  

Da budu “primjer ostalim Bošnjacima u regionu”.  “Bošnjačkom narodu je 1999.godine nepravedno bila izrečena presuda da se matična država BIH uništi, kako bi  se  uništio i bošnjački narod”, istakao je Glavni muftija u Srbiji Muamer ef. Zukorlić “Sto godina mi smo bili u stanju preživljavanja. Došlo je vrijeme da se taj ružni, mračni period okonča. U tom periodu čovjek nije mogao imati snage da se suoosjeća sa svojom braćom u svom mjestu, pa širom Balkana, od svoje matiče Bosne, preko Sandžaka i širom svijeta gdje se Bošnjaci nalaze.Vi znate da svaki narod koji nema svoju matičnu državu –nestaje! 

Hvala Bogu, u tome nisu  uspjeli, ali su uspjeli izmasakrirati BIH. Njoj su nanijete takve rane, takve boli, da još ne može ustati iz svojih invalidskih kolica, pa nećete valjda okreniti glavu i otići. Majci, kada je bolesna, ili nepokretna, tada treba najviše svoje djete. Zato mi, Bošnjaci širom svijeta, odlučili smo da se ne predamo pred svim tim udarcima i pritiscima. 

Zato smo osnovali Svijetski bošnjački kongres, Bošnjačku Akademiju nauke i umjetnosti, Bošnjačku nacionalnu fondaciju, Bošnjačku kulturnu zajednicu i biće još nacionalnih institucija” kazao je u svom govoru muftija ef. Zukorlić da bi, potom, poručio: “To su, zapravo, sve redovi, okviri s’kojima moramo zaštiti tri stvari. Tri su vijednosti kojih se nikada ne smijemo odreći. Prva je – sloboda bošnjačkog naroda, i pojedinačno i kolektivno. Druga je- afirmacija i unaprijedjenje našeg bošnjaščkog nacionalnoga  identita. I treća je -očuvanje i unaprijedjenje naše matice BIH. 

To je cilj iz tri djela zbog kojeg je nastao Svijetski bošnjački kongres”. Prisutne su ispred organizatora pozdravili Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke Kulturne zajednice Kosova (KZBK) i predsjednik Bošnjačkog savjeta Kosova (BSK), Mejdin Saliji, koji je u svom govoru istako da je “dr. Cerić značajna, suvremena svijetska ličnost koji se kotira među pedeset najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti u muslimaskom svijetu”: “Ovaj ramazanski festival danas na ovim prostorima treba da bude ponos i dika mještana Gpornjeg Ljubinja , da bude mjera ljudskosti, da bude ispit  spremnosti da podijeli radost i tugu sa svojim braćom po vjeri i sudbini. 

Svi Bošnjaci svijeta moraju se probuditi, jer više nikad ne smiju sebe dovesti u situaciju da nisu u stanju zaštititi se. A, da bi to postigli, Bošnajci moraju imati organiziranu, odgovornu i snažnu državnu liniju odbrane, jaku, slobodnu i samosvjesnost nacionalne pripadnosti, te i neprobojnu duhovnu liniju odbrane. 

Svjetski bosnjacki kongres okuplja sve Bosnjake da pokažu da su sposobni i poštovanja vrijedni kao nacija, te da imaju sve što imaju i druge evropske nacije”, zaključio je Mejdin Saliiji, predsejdnik Bošnjačkog savjeta Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.