U graničnom trouglu između Kosova, Crne Gore i Albanije: Nastavlja se projekat “Vrhovi Balkana”

Zbog uspješne saradnje DAV Summit Club i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju ujedinili su snage u razvojno partnerstvo pod nazivom „Planinski turizam u regionu Vrhova Balkana“ u trajanju do avgusta 2015, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Plav.

DAV Summit Club je jedan od najprepoznatljivijih i najjačih specijalizovanih tur operatora za planinski turizam širom svijeta i nudi planinarske, skijaške, biciklističke ture i ekspedicije u 60 zemalja na sedam kontinenata. Kao sertifikovani „TourCert“ tur operator, održivost i dugoročna posvećenost jednoj destinaciji, kao i saradnja sa lokalnim biznisima dio su misije njihove kompanije. DAV Summit Club pripada Njemačkom planinarskom savezu (DAV) koji okuplja 1 milion članova i predstavlja najmasovniji planinarski savez na svijetu.

Kako navode iz TO Plav partnerstvo između DAV Summit Club-a i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ ima za cilj da razvije i na međunarodnom tržištu promoviše planinski turizam na visokom nivou u regionu Vrhova Balkana te da uspostavi Vrhovi Balkana region kao međunarodno prepoznatu destinaciju za održivi turizam i tako privuče sve veću ciljnu grupu turista iz inostranstva zainteresovanih za održivo putovanje. Plan je i da se razvije dugoročna saradnja između ponuđača turističkih usluga iz dvije opštine, Plava i Peći,  i regiona Skadra.

Međudržavna staza „Vrhovi Balkana“ prolazi kroz jedne od najljepših i netaknutih planina zapadnog Balkana.

Uz pastirske puteve i stazice, planinarska staza doseže do 2.300 metara nadmorske visine i vodi kroz divlje planinske pejsaže od čije raznolikosti zastaje dah – od zelenih dolina  do brojnih kristalno čistih planinskih jezera, vodopada, rijeka i udaljenih živopisnih sela.

Zahtjevni planinarski ruta duga je 192 km, i dobro trenirani posjetoci mogu ga preći za otprilike 10 dana. Ako se neko zamori, može da preskoči neku od etapa i duže ostane u nekom od planinskih sela koja nude smještaj za planinare.

Sve u svemu „skriveno blago“ za ljubitelje prirode i planinare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.