U OVOJ MEDITERANSKOJ DRŽAVI BAŠ SU OPTIMISTI: Na plaže vjerovatno u julu

Grčki ljekari procjenjuju da bi popuštanje restrikcija zbog pandemije novog koronavirusa u njihovoj zemlji moglo početi u maju, a jula će se vjerovatno moći i na plažu, prenio je site “Vesti in.gr”, uz ocjenu da su njihove procjene “opimistične”, dok ima onih koji upozoravaju da ni tada život neće biti kao prije pandemije.

“Teško je predvidjeti budućnost, ali Grčka radi veoma dobro”, rekao je za državnu novinsku agenciju APE-MPE predsjednik Nacionalnog savjeta Grčke za istraživanje tehnologije i inovacija Emanuil Dermicakis, profesor genetike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ženevi i direktor Centra za genetiku “Health 2030”.

“Ako znatno opadne broj oboljelih i umrlih, razgovaraćemo o ublažavanju mjera. Vjerujem da će od maja mjere početi da popuštaju, ali postepeno, po strategiji, s prioritetima.

Vjerujem da će ljudi u julu moći komotnije da idu na plaže, a možda i da putuju na ostrva. Ali sve to samo ako razvoj bude kakav je sada”, rekao je taj genetičar.

Sa 11 miliona stanovnika, Grčka po podacima od ponedjeljka naveče ima 1.755 obolelih, ukupno 79 umrlih (šest više nego dan ranije) i 78 ozdravjelih.

Dermicakis smatra da je “genetski profil pacijenta, u kombinaciji s genomskim profilom korone u velikoj mjeri odgovoran za ogromne razlike primijećene u kliničkim simptomima od osobe do osobe” i dodaje da je to poznato i s hepatitisom, AIDS-om i mnogim drugim zaraznim bolestima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.