U Prištini održan peti multietnički festival folkora i etnologije (FOTO)

Etnološko – kulturno umjetničko društvo “Mladi talenti” iz Prizrena i ove godine je uspjelo da organizuje uz podršku ministarstva za sport, kulturu i omladinu, peti multikulturni, multietnički i multiregionalni festival folklora i etnologije u Prištini u Narodnom muzeju Kosova pod motom “Sačuvajmo tradiciju, kulturu i kulturnu baštinu svh Kosovara, bez obzira na njihovu vjersku, konfesijsku ili bilo koju drugu pripadnost.

Po predviđenoj agendi tradicionalna nošnja svih etničkih zajednica bila je predstavljena u Narodnom muzeju Kosova a dok je kulturno-zabavni program, igre i ples i defile kulturno-umjetničkih društava sa zurlama i tupanima i tradicionalnoj nošnji bio predviđen od hotela “Grand” pa sve do Narodnog muzeja Kosova.


“Izložbu je na naše zadovoljstvo otvorio je direktor muzeja Prof. dr Xhelo Mahmuti koji je ujedno i poselamio sve prisutne goste u galeriji muzeja. Da napomenemo i to da je iz regiona, tačnije iz Republike Crne Gore učestvovalo i svojim nastupom, svojim igrama i pjesmama, osmjesima, druženjem, uveličalo i KUD Plavsko jezero”, rekao je za naš portal predsjednik EKUD-a “Mladi talenti”, doajen bošnjačke kulture, neumorni čuvar tradicije Bošnjaka, profesor u penziji, Dadrija Bajra i dodao:

“Održavanjem ovog festivala mladi Kosovari su imali priliku da se druže sa mladima iz regiona i upoznavanjem i druženjem grade mostove drugarstva i prijateljstva”.

Inače izložba u Narodnom muzeju na zahtjev direktora ove ustanove ostat će otovrena dp 27. jula, 2017. godine.

Etnološko – kulturno umjetničko društvo “Mladi talenti” je ovih dana dobilo poziv za gostovanje u Švicarskoj u gradu Cirihu gdje će i tamo predstaviti svoj bogati kulturno-umjetnički program.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana