U Prizrenu održan “Marš mira” povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici

U organizaciji bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva “Šarski Behar” u Prizrenu je održana manifestacija “Ne zaboravimo Srebrenicu – pridruži se i ti”, posvećen žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, kojoj je prisustvovao veliki broj Prizrenaca iz mnogih zajednica koje u njemu žive.

Tačno u 14 sati učesnici “Marša mira” među kojima su bile mnoge javne i političke ličnosti grada, predstavnici mnogih Institucija, predstavnici Islamske zajednice (IZ), gostiju iz mnogih kosovskih gradova i gradova država u regionu, predstavnici turskog Instituta “Yunus Emre”, predstavnici Turskog Kfora, intelektualci, novinari te mnogi drugi, zajedno su krenuli sa zastavama,majicama kao i raznim obilježjima pomenute Manifestacije od mjesta Raljin glavnom gradskim trgom – Trg šehida, gdje su se uputili ka keju kraj rijeke Bistrice preko puta Sinan-pašine džamije i bili pozdravljeni od velikog broja građana Prizrena te mnogobrojnih gostiju – turista.

Prema agendi organizatora u dvočasovnom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su, pored članova KUD ”Šarski Behar”, i gosti članovi “Regine-dens” grupe koji su izveli performans na temu ratnih zločina u BiH i Kosovu, koji je kod prisutnih izazvao duboke emocije i suze.

Na pocetku manifestacije, ispred organizatora KUD ”Šarski Behar”, Edis Jonuzi je na sva tri zvanična jezika koja se govore u Prizrenu,albanskom, turskom i bosanskom, pojasnio značaj održavanja ovakve manifestacije u sjećanju na šehide stradale u genocidu 1995. u Srebrenici. Nakon toga pjesmu posvećenu Srebrenici recitovala je bosnjačke omladinka na bosanskom i albanskom jeziku,da bi kasnije predsjednik KUD ”Šarski Behar”, Edis Mustafi, zahvalio gradonačelniku Prizrena Mutaheru Haskuki,koji je sa saradnicima prisustvovao manifestaciji, dodijelivši mu knjigu o zločinu u Srebrenici.

Na samom kraju ovogodisnje manifestacije jedan od prisutnih imama je, zajedno sa prisutnima,izučio fatihu za šehide stradale u Srebrenici dok su aktivisti KUD ”Šarski Behar”su simbolično pustili nekoliko bijelih golubova, poslavši na taj način poruku mira.

Rasim Demiri, predsjednik DSB-a i ministar regionalnog razvoja u Vladi Kosova

“Koristim priliku da se zahvalim organizatoru na organizovanju ovakve manifestacije te se u ime bošnjačke zajednice ovdje na Kosovu, zahvaljujem svima koji su prisustvovali Maršu mira iz bilo koje zajednice koje žive u Prizrenu. Potrebno je reći da se danas u Potocarima, tj. Memorijalnom kompleksu ukopavaju 35 šehida koji su, kao i ostali šehidi,na najmučkiji način ubijeni od strane srpskog agresora jer pored toga sto su oni žrtve, žrtve smo, na neki naćin, i svi mi jer sam i ja danas trebao biti u Potočarima no zbog loše politike vlasti tzv. Republike Srpske i loših odnosa između njih i Republike Kosova, nisam mogao sa svojom delegacijom biti na tom mjestu da bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ponoviću da se iskreno zahvaljujem svima koji su danas bili na ovoj manifestaciji te dali moralnu podršku ovom dešavanju jer ako nismo fizički u Potocarima mi smo u mislima zajedno sa njima.

Emilija Redžepi, predsjednica NDS-a i đoslanica u Parlamentu Kosova ispred bošnjačke zajednice

“Ja sam sa svojim aktivistima i simpatizerima naše NDS – bošnjačke stranke uzela učešće u manifestaciji posvećenoj Srebrenici te smo svi zajedno ovdje prisutni pokazali solidarnost te gest humanosti i prijateljstva jasnom porukom koju šaljemo iz Prizrena,dakle ne samo ovdasnji Bosnjaci, već i Albanci,Turci ili RAE-zajednica i svi koji ovdje živimo da je vrijeme genocida i ratnih zločina prošlo,a da se ne zaboravlja te da ćemo ga vječno pamtiti i da ćemo ga stalno ponavljati da se to nikada i nigdje u svijetu nijednom narodu ne bi dogodilo. Ova danasnja manifestacija koju je KUD ”Šarski Behar” organizovao je za svaku pohvalu jer su pokazali humanost i bliskost sa institucijama u BiH,a prije svega, sa našim majkama i sestrama u BiH, odnosno u Srebrenici, koje su ovo doživjele u svojim porodicama. Ovo,dakle, dotiče sve nas jer dio tog naroda koji je počinio takve strasne zločine ili genocid drugom narodu samo sto su druge vjeroispovjesti pobivši njih više od 8000 i starijih,mlađih, žene, djecu, starce te se taj zločin ne može drugacije nazvati sem genocidom te je to,nakon drugog svjetskog rata,najveći zlocin u Evropi. Dakle, želim reći da su mnoge zapadnoevropske države, sa svojom demokratijom napravile ogromnu grešku dozvolivši da se na evropsom tlu desi ovako tragićan događaj. Oni trebaju sankcionisati te kazniti one koji su počinili genocid da bi se,djelimično,ublažio bol koji je načinjen nad tim našim ljudima. Recimo i to da neklm narodu smetaju naša imena ili naša vjera ili način na koji se mi molimo našem Bogu te smatram da nikome ne treba smetati ko smo i odakle smo, kao što nama ne smeta druga vjera ili religija, te se trebamo poštovati i uvažavati sve različitosti koje imamo među sobom,a prije svega – biti čovjek.

Dr Mutaher Haskuka, gradonačelnik Prizrena

“Danas smo se svi mi okupili ovdje, a ima nas iz svih zajednica koje žive u Prizrenu, u povodu obilježavanja23 godine genocida u Srebrenici sa jasnom porukom i željom da se u budućnosti nijednom narodu na svijetu ne dogodi nešto slično. Nismo ovdje da bi prijetili nekom,već da ukažemo da svi oni koji su počinili tako strašan zločin morali odgovarati pred licem pravde, a upravo ih ima najmanje kažnjenih u vezi tog genocida pred mežunarodnim sudovima. Zato to treba obiljažavati svake godine sa jasnom porukom da žrtve Srebrenice nećemo nikad zaboraviti. Zahvaljujem se organizatoru koji je organizovao ovu manifestaciju na visokom i profesionalnom nivou”.

(Vinetu Ganić / info-ks.net)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook