U SAD-u i Kanadi protesti protiv eventualnog rata sa Iranom(VIDEO)

Oko 500 demonstranata okupilo se na Times Squareu na Manhattanu i uputilo se ka sjedištima misije SAD u Ujedinjenim nacijama i izraelskom konzulatu.

Demonstranti su na početku kolone nosili transparent s natpisom: “Ne ratu, ne sankcijama, ne intervenciji, ne ubistvima!”, javio je AFP.

“Potezi iranske vlade ni na koji način ne opravdavaju rat SAD sa Iranom”, rekla je na protestu dopisniku agencije AFP Debra Svit, direktorka organizacije “Svijet ne može da čeka”.

Ona je dodala da ne zna šta će uraditi američki predsjednik Barack Obama ali zna da je već uveo sankcije koje samo nanose štetu običnim ljudima.

Na protestu koji je organizovalo oko 60 organizacija, dijeljen je i letak na kojem je pisalo da je “na mnogo načina rat SAD protiv Irana već počeo”, i navedeni primjeri kao što su “oštre ekonomske sankcije” protiv Teherana, “ubistva iranskih nuklearnih stručnjaka u napadima automobilima bombama” i činjenica da se “kod iranske obale nalaze američki nosači aviona”.

U Los Angelesu, aktivisti su bili obučeni u narandžasta zatvorska odijela i nosili crne kapuljače, slične kao zatvorenici u Guantanamu.

Mirovni protesti održani su i u Bostonu, Chicagu, Philadelphiji, San Francisku, Washingtonu, a u Kanadi u Kalgariju i Vankuveru.

Slični skupovi planirani su i u Velikoj Britaniji, Irskoj i Indiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.