U školama na Kosovu od septembra bi mogla da počne parcijalna nastava

Samo mesec dana do početka nove školske godine, kosovsko Ministarstvo prosvete još uvek nije utvrdilo kako će se odvijati nastavni proces. Jedna opcija o kojoj se raspravlja i podržava je sindikat je delimični povratak u školu.

Ministarstvo je u odgovoru za RTV Dukađini, prenosi Ljajmi, reklo da se u ovom trenutku planira povratak učenika u školu, ali ni mogućnost učenja na daljinu nije isključena.

“Za Ministarstvo prosvete i nauke u prvom planu je povratak u škole i za to se vrše maksimalne pripreme, da nastava počne redovno. Međutim, zbog situacije sa pandemijom, ministarstvo je spremno da započne i sa alternativnom nastavom (učenje na daljinu)”, rečeno je.

Mogućnost povratka u škole, čak i delimično, trebalo bi da se razmotri smatraju u Sindikatu obrazovanja.

Direktor za obrazovanje u Opštini Priština, Špresa Šalja kaže da je za opštinu najprihvatljiviji parcijalni povratak u škole.

“Mislimo da bi nastava sa polovinom odeljenja bila idealno rešenje, naročito za učenike od prvog do četvrtog razreda . Treba da se uradi raspored da jedan dan dolazi jedna polovina, a drugog dana druga polovina odeljenja”, kaže Šalja.

Međutim, ekspert za pitanja obrazovanja Rinor Kehaja ne slaže se sa zvaničnicima Opštine Priština i ne smatra da bi delimičan povratak u škole bio efikasan.

“Ne verujem u delimični povratak, povratak mora biti potpun ili se mora pribeći nastavi na daljinu ponovo. U trenutku kada deca budu u školskom okruženju, nerazumno je da se nastava ograničava na nekakav skraćeni raspored”, izjavio je Kehaja.

(Kosovo Online/Lajmi)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook