U svijetu milijardu gladnih i milijardu gojaznih

Proteklog vikenda, tokom najvećeg poljoprivrednog sajma na svijetu “Zelena nedjelja” u Berlinu, Da Silva je rekao da puno ljudi u siromašnim zemljama ne može da priušti hranu, iako na Zemlji ima dovoljno hrane da se prehrani kompletna svjetska populacija.

“Moramo naučiti ljude kako se ispravno jede”, rekao je Da Silva i dodao da nijedna zemlja ne može sama riješiti problem gladi.

Šef FAO je zatražio i da se Savjet bezbjednosti UN pozabavi konfliktima u Africi, koji su često uzročnik gladi na tom kontinentu.

Dok su građani na ulicama Berlina protestovali protiv agrarne industrije, ministri poljoprivrede iz 64 zemlje poručili su da agrar mora dati važan doprinos u borbi protiv gladi, prenio je “Dojče vele”.

“Cilj je da, prije svih, `mali poljoprivrednici` dobiju dovoljno novca za investiranje, odnosno da im se zagarantuje pristup obradivoj površini i vodi na cijeloj Zemlji”, navedeno je u završnoj deklaraciji sa skupa u Berlinu.
        
Sajamsku manifestaciju “Zelena nedjelja” u Berlinu za prva tri dana sajma, koji traje do 29. februara, posjetilo je oko 120.000 ljudi. Na sajmu se predstavlja oko 1.600 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner ove godine put je Rumunija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.