U Tihom okeanu izmjerena radijacije 1.000 puta veća nego ranije

Stručnjaci navode da je nivo cezijuma -137 i dalje daleko ispod nivoa koji se smatra štetnim, bilo po morske životinje ili ljude koji jedu hranu iz mora, izjavio je Ken Besler sa Instituta za okeanografiju u Massachusettsu.

Uzorci vode uzeti su u junu prošle godine, oko tri mjeseca poslije katastrofe u Fukushimi, rekao je Besler. Pored nekoliko hiljada uzoraka vode, istraživači su uzeli i uzorke ribe i planktona. Kod svih je nivo cezijuma -137 bio ispod zakonom propisanog limita.

Naučnici su uzimali uzorke u oblasti od 30 do 650 kilometara od istočne obale Japana, a koncentracije cezijuma -137 varirale su od 10 do 1.000 puta iznad normalnog stanja. To je i dalje tek deseti dio količine koja se smatra štetnom, naglasio je Besler.

Cezijum -137 nije jedina radioaktivna supstanca koja je oslobođena iz oštećene nuklearke, ali je jedna od najopasnijih, pošto se dugo zadržava u prirodi. Period poluraspada cezijuma -137 je 30 godina.

Naučnici smatraju da je većina radioaktivnih supstanci završila u okeanu usljed ispuštanja kontaminirane vode iz Fukušime, a ne padom iz vazduha.

“To smo očekivali. Kada ovo ne bi bila morska voda, mogli biste da je pijete bez ikakvih problema. To su dobre vijesti”, izjavio je Hartmut Nies iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

On je dodao da naučnici očekuju da će u narednom periodu koncentracija cezijuma -137 u okeanu opasti i da se situacija neće pogoršati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.