Uhapšen vođa navijača Partizana koji je palio Bajrakli džamiju

Radisavljević je u augustu 2010. godine bio osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja sigurnosti novinarke Brankice Stanković, a poznat je i po tome što je optužen za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu u martu 2004. godine.

Ivica Dačić je rekao da je Radisavljević uhapšen u kafiću u centru Skoplja oko 14 sati, u saradnji srpske i makedonske policije, kao i da je njegov identitet potvrđen na osnovu fotografija i priznanja, javila je B92. On je istakao da se trenutno razmatra modalitet ekstradicije o čemu će odlučiti makedonski nadležni organi.

Radisavljević je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u augustu 2010. godine osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja sigurnosti Brankice Stanković, skandiranjem sa tribine stadiona FK Partizana “Otrovna si kao zmija, proći ćeš ko Ćuruvija”. Navijači su na tribinama šutirali i udarali u glavu lutku koja je predstavljala autorku Insajdera B92.

Apelacioni sud je 11. jula 2011. godine ukinuo dio presude koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković, ali je ostala na snazi kazna od šest mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja. Po nalazu Apelacionog suda, riječi pjesama koje je pjevao predstavljaju grubo vrijeđanje ličnosti Brankice Stanković i ugrožavaju spokojstvo građana.

U dijelu presude koja se odnosi na ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković, naveo je Apelacioni sud, nisu iznijeti jasni i ubjedljivi razlozi zbog kojih se smatra da je Radisavljević izvršio krivično djelo na način koji mu se optužnicom stavlja na teret.

Apelacioni sud je naložio ponovno suđenje o tome. Presuda, međutim, za paljenje Bajrakli džamije nije nikad izrečena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.