“Žućko“ premijerno 16. februara

“Žućko, priča o Radivoju Koraću” je film o prvoj svetskoj košarkaškoj zvijezdi sa ovih prostora, o njegovoj izuzetnoj sportskoj karijeri, ali i unikatnoj ličnosti. Film je priča i o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji koja je tokom 50-tih i 60-tih godina 20. vijeka počela da se otvara prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode, a jedan od nosilaca tih trendova bio je upravo Korać.

U igranom dijelu filma pojavljuju se Vladimir Aleksić (u ulozi Radivoja Koraća), Katarina Radivojević, (u ulozi Koraćeve majke), Tihomir Stanić (kao Ivo Andrić), Voja Brajović (kao Tito), Tamara Krcunović (belgijska novinarka). Naratori u filmu su Aleksandar Saša Đorđevic i Milenko Tepić.

Dokumentari dio filma, pored arhivskih materijala, daje autentična svjedočanstva o Koraću kroz razgovore sa Žućkovom porodicom, prijateljima, saigračima, poštovaocima iz zemlje i inostranstva. Sagovornici u filmu su velikani evropske i svjetske košarke – Bora Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković, Dragutin Čermak, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić iz Srbije, Ivo Daneu i Boris Kristančić iz Slovenije, Josip Đerđa i Nikola Plećaš iz Hrvatske. Tu su i saigrači iz italijanske Petrarke, Francesco Varotto i Giuseppe Stefanelli, kao i rivali iz Španije, Pedro Ferràndiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk.

Posle vrlo emotivne specijalne projekcije filma na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji i učešća na Filmskom festivalu u Palermu na kome je osvojio dvije nagrade (za najbolji strani film i najbolju režiju), film će od 17. februara moći da pogleda i publika u bioskopima.

“Žućko, priča o Radivoju Koraću” snimljen je u produkciji kompanija „ReKreativno“ i “Gargantua“ i koprodukciji sa “Arkadena“ studiom iz Slovenije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.