UN-ova istraga nije utvrdila uzrok smrti Muamera Gadafija

Međunarodna istražna komisija o Libiji zaključila je u jednom izvještaju objavljenom u petak da su pukovnik Gadafi i njegov sin, koje su 20. oktobra odvojeno zarobili borci iz Misrate, ubijeni malo nakon toga pod nerazjašnjenim okolnostima.

“Iako ranjeni, oni su bili živi u vrijeme hapšenja, a umrli su nakon što su ih zarobili revolucionarni borci“, piše u jednoj verziji još neobjavljenog izvještaja do kojega je došla agencija AFP.

“Komisija ne može potvrditi da je smrt Muamera Gadafija nelegalno ubistvo i traži dodatnu istragu”, dodaje se u izvještaju.

Libijske vlasti su odbile komisiji pristup izvještaju o autopsiji pukovnika Gadafija, dodaje se u tekstu, napominjući da ljekaru komisije nisu dovoljne slike tijela da bi utvrdio uzrok smrti.

Okolnosti smrti libijskog vođe su stvorile polemiku u Libiji budući da su vlasti uvjeravale da je poginuo u unakrsnoj vatri, dok je nekoliko drugih izvora spominjalo samovoljno pogubljenje.

Bez obzira na uzroke smrti, izvještaj ocjenjuje da izlaganje javnosti tijela dvojice ljudi nekoliko dana “predstavlja kršenje međunarodnog običajnog prava”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.