Uskoro hamburger s mesom iz matičnih stanica

Dr. Mark Post, liječnik i voditelj odjela za fiziologiju na univerzitetu u Maastrichtu najavio je ovaj vikend na godišnoj konferenciji Američkog društva za razvoj nauke (AAAS) u Vancouveru kako očekuje da će hamburger iz matičnih stanica razviti do oktobra.

Cijena prizvodnje tog “eksperimentalnog hamburgera” sada je 250.000 eura i finansira se novcem anonimnog donatora koji želi “smanjenje broja grla stoke za klanje na stočnim farmama, kao i smanjenje emisija s učinkom staklenika, u čemu stočarstvo ima velik udio”.

S porastom svjetskog stanovništva raste i potražnja za mesom i “do 2050. trebala bi se udvostručiti proizvodnja mesa za koju se već koristi 70% poljoprivrednog zemljišta”, objašnjava dr. Post.

Stočarstvo pridonosi globalnom zagrijavanju jer u atmosferu ispušta metan, staklenički plin 20 puta snažniji od ugljikovog dioksida.

Dr. Post namjerava stoga razviti meso iz bilo kojih matičnih stanica, a za prvi hamburger koristio se govedskim matičnim stanicima.

“Proizvedene stanice jednake su strukture kao i originali”, tvrdi naučnik i napominje kako “meso iz matičnih stanica treba tačno odgovarati mesu koje smo navikli jesti”.

No postoji i golema prednost, a ta je da se laboratorijski dobiveno meso može obogatiti povećanom razinom zdravih omega-3 masnih kiselina.

Tehnika proizvodnje mesa iz matičnih stanica trebala bi omogućiti proizvodnju mesa bilo koje životinje, navodi naučnik koji je projekt pokrenuo prije 6 godina i vjeruje da će proizvodnja naveliko postati stvarnost za 10 do 20 godina.

Patrick Brown, profesor biohemije na Stanford University u Kaliforniji, istaknuo je u Vancouveru da je poljoprivreda u današnjem obliku, a napose stočarstvo, najveća katastrofa za okoliš na svjetskoj razini.

“Tehnologija stočarstva nije se u temelju mijenjala više od 1000 godina”, istaknuo je taj biohemičar, odlučan da”ostatak svog radnog vijeka naučnika posveti razvoju alternativnih tehnologija za proizvodnju hrane koja bi zamijenila meso i mliječne proizvode”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.