Užasne pogibije imigranata u SAD (VIDEO)

Senat predlaže zakon čiji je cilj pojačati sigurnost na granici i pomoći oko 11 miliona imigranata da steknu američko državljanstvo.

Reforma američkog Zakona o imigraciji i dalje je tema rasprava u Washingtonu. Senat je usvojio Nacrt zakona čiji je cilj pojačati sigurnost na granici i pomoći oko 11 miliona imigranata, koliko se procjenjuje da ih ilegalno živi u SAD-u, da steknu državljanstvo.

Međutim, dok političari pričaju, mnogi imigranti umiru pokušavajući preći granicu. Jedno od najkritičnijih područja je južni Texas, iz kojeg priču donosi reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

U izdvojenom dijelu groblja u Falfurriasu nadgrobni spomenici bez imena. Pod njima leže izgubljeni, nepoznati, napušteni… Svi su bili imigranti iz Meksika i centralnoameričkih država, umrli u gustim šumama južnog Texasa.

“To je užasno. Njihova smrt je besmislena. Zaista ne razumijem”, kaže Benny Martinez, zamjenik šerifa okruga Brooks, koji je prošle godine zabilježio smrt 129 imigranata, ali predviđa da će ih ove godine bit još više.

“Oni koje ne pronađemo potpuno se raspadnu, ili ih životinje raskomadaju. Od tijela ne ostane ništa. Kosti tih imigranata jejednostavno nemoguće pronaći”, dodaje Brooks.

Falfurrias je siromašan, oronuli gradić udaljen nešto više od 100 kilometara od granice s Meksikom. Punkt Američke granične službe na autoputu južno od grada posljednja je prepreka za imigrante koji pokušavaju stići do metropola poput Houstona i Dallasa. Trgovci ljudima uspijevaju ga izbjeći.

Mnogi su ostavljeni

“Desetak kilometara prije ovog punkta krijumčari silaze sa autoputa i vode ljude pješke kroz žbunje. Kreću se brzo i prelaze kilometre bez odmora. Ko god ne može držati korak s grupom, ko se razboli ili povrijedi tokom putovanja, jednostavno biva ostavljen. Mnogi od njih ne izađu iz ovih šuma živi”, izvještava Rob Reynolds iz Falfurriasa.

Fotografije tijela pronađenih na prostranim rančevima u blizini Falfurriasa… Svi su umrli od iscrpljenosti, vrućine i žeđi.

“Ponekad ih pronađemo u takvom stadiju raspadanja da izgledaju kao iz filma, nekog horora. Na ostacima nema kože, ekstremiteta, očiju… To je zaista tužno”, kazao jeMartinez.

Lokalni stočar Mike Vickers živi blizu punkta. Svakodnevno viđa imigrante koji prelaze preko njegovih pašnjaka. Među njima su, smatra, članovi bandi i kriminalci.

“Oružje je uvijek uz nas. Kad živite ovdje, želite biti apsolutno sigurni da je to oružje puno metaka”, kaže on.

Vickers i njegova supruga Linda nose oružje i imaju nekoliko velikih pasa.

“Osjećam se sve manje sigurnom. Više nije pitanje hoću li biti napadnuta, nego kada?”, veli Linda Vickers.

Humanitarni problem

Sjedinjene Države su u mnogim područjima pojačale sigurnost na granici. Ali, zabačeni, nepristupačni regioni poput ovog i dalje su problem. Broj imigranata se ne smanjuje.

“Time su samo postigli da sve više ljudi dolazi u opasnija područja. Koliko vidimo, mogućnost pogibije i dalje ne odvraća imigrante”, izjavio je lokalni aktivista Eddie Canales.

Martinez kaže da ne prati debatu o reformi imigracionog sistema u Washingtonu, ali smatra da vlasti moraju obratiti pažnju na ono što se dešava u Texasu.

“Ove osobe su ljudska bića. Riječ  je o humanitarnom problemu.  Činjenica je da su to nečiji otac, majka, rođak, brat… Ko god bili, ljudska su bića”, priča Martinez.

Reforma, ako uopće bude provedena, doći će prekasno za bezimene muškarce i žene koji počivaju pod teksaškim pijeskom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.