VIDEO: Najveći brod na svijetu na prvoj plovidbi

Maerskov brod je pet puta duži od Jumbo Jeta i osam puta teži od Ajfelovog tornja.

Najveći brod spreman je da se otisne na more. Kompanija Maersk za brodski transport kontejnera dobila je prvi od 20 brodova klase EEE, koji se ističu po maloj potrošnji goriva i maloj emisiji ugljen-dioksida.

Ovaj brod nije jeftin. Njegova cijena je 185 miliona dolara, a svih 20 će napraviti južnokorejska kompanija Daewoo.

Pet puta duži od Jumbo Jeta i osam puta teži od Ajfelovog tornja, najveći brod na svijetu sprema se za polazak iz južnokorejske luke.

Ovo je prvi takozvani brod klase EEE, što predstavlja ekonomsku skalu za energiju, efikasnost i ekologiju. Narudžbina 20 brodova, koja će korejskom proizvođaču Daewoou donijeti četiri milijarde dolara, željno je iščekivana investicija u industriji koja je posrnula 2008. godine uslijed finansijske krize.

Brod ima kapacitet oko 18 hiljada kontejnera, što znači da može prevesti blizu 36.000 automobila. Za razliku od većine plovila ovog tipa koji imaju jedan propeler, ovaj brod pokreću dva. S prosječnom brzinom od 35 kilometara na sat, brod je zaplovio prema Evropi.

Planirano 20 plovila

“Ali, na toj ruti gužva je velika. Cijene prijevoza robe posljednjih godina su u padu. Kombinirajući to s činjenicom da tek nekoliko luka ima dovoljno duboku vodu i visoke kranove da primi ovaj brod, plovidba punim kapacitetom bit će teško održiva”, izvještava Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Jes Meinertz, kapetan Maerskovog broda, smatra da je plovilo ovih razmjera dugoročno isplativo.

“Smanjili smo svoje cijene, ali prilično sam siguran, jer sam u ovom poslu već 22 godine, i prije smo imali uspone i padove. Uvjeren sam da će sve biti u edu”, ocijenio je Meinertz.

Do kraja 2015. godine Maersk planira imati 20 ovakvih brodova u moru. Do tada ovaj model nazvan “McKineey Moeller” samostalno će nositi titulu najvećeg broda na svijetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.