Vitamini B smanjuje rizik od moždanog udara?

Prethodna istraživanja nisu sa sigurnošću ustanovila mogu li vitamini B skupine smanjiti rizik od nastanka moždanog udara, a neka su pokazala da mogu čak i povećati rizik.

vitamin BOvim istraživanjem su američki naučnici proučavali zdravlje kod gotovo 55.000 osoba. Podijelili su ih u grupe. Jedna grupa je uzimala suplemente vitamina B, druga smanjenu dozu suplementa vitamina B, a treća grupa je uzimala placebo.

Naučnici su njihovo zdravlje proučavali u razdoblju od 6 mjeseci. U tom razdoblju je bilo gotovo 2.500 moždanih udara među sudionicima.

Vitamini B skupine su smanjili rizik od nastanka moždanog udara za 7%, ali nisu djelovali na jačinu moždanog udara niti su smanjili rizik od nastanka smrti, uzrokovane moždanim udarom, prenosi časopis Neurology.

Naučnici ističu da se prije početka uzimanja bilo kakve vrste suplemenata trebate posavjetovati s liječnikom, naročito ako patite od ozbiljnih zdravstvenih problema i uzimate lijekove.

Moždani udar se može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika. Do moždanog udara dolazi kada je otežan dotok krvi u mozak, zbog čega moždano tkivo počinje propadati, a moždane stanice umiru, a neki od najčešćih simptoma su glavobolja, otežano kretanje, poteškoće s govorom i utrnulost pojedinih dijelova tijela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.