Vlada Kosova: Dodatne mjere reciprociteta su zbog trgovinskog deficita u odnosu sa Srbijom

Ministarstvo ekonomije objavilo je na svojoj Fejsbuk stranici odluku vlade o uvo─Ĺenju dodatnih mjera reciprociteta kada je u pitanju roba iz Srbije, ─Źime je potvrdilo informaciju portala Kosovo Onlajn o novom ograni─Źavanju trgovinske razmjene na koje se odlu─Źila Pri┼ítina.

Kako je navedeno, prema mi┼íljenju vlade, barijere koje primjenjuje Srbija ┼ítete izvoznicima i uvoznicima i proizvode trgovinski deficit na strani Kosova, zbog ─Źega je odlu─Źeno da se pro┼íire mjere reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Prema novoj odluci, u trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se kori┼í─çenje dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste imena zemalja ili sadr┼że druge elementa koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvu. Zabranjuje se kori┼í─çenje dokumenata “koji sadr┼że elemente koji negiraju nezavisnost ili suverenitet Kosova ili tretiraju Kosovo kao neravnopravnoÔÇť, navedeno je u odluci koju je objavilo ministarstvo.

Navedeno je, da Agencija za hranu i veterinu korisiti pe─Źat “Republika KosovoÔÇť u veterinarskim sertifikatima.

U odluci je navedeno, da je uvoznicima iz Srbije potrebno dati dozvolu za svako vozilo koje ulazi na Kosovo. Zahtjev za dozvolu podnosi se kancelariji Udru┼żenja Kosova u Srbiji, pismom ili elektronskim putem.

Navedeno je i da komercijalna dru┼ítva┬áosnovana┬ápo pravilima koja va┼że u Srbiji ne mogu┬ábiti priznata┬ákao pravna┬álica┬ána Kosovu, a odluka se poziva na kosovski Zakon o trgovinskim dru┼ítvima.

Ovu odluku potrebno je da sprovedu Ministarstvo finansija i transfera, Ministarstvo unutra┼ínjih poslova i javne uprave, Ministarstvo privrede, ┬áAgencija za hranu i veterinu, Carina, Policija,┬áTr┼żi┼íni inspektorat, Agencija za poslovnu registraciju,.

U obrazlo┼żenju se podsje─ça da je Vlada Kosova 31. marta ove godine donijela odluku o postepenom sprovo─Ĺenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

Navodi se, da┬á je me─Ĺusobni reciprocitet institud odnosa suverenih dr┼żava poznat u op┼ítim principima me─Ĺunarodnog prava i op┼ítem sporazumu o tarifama u trgovini iz 1947. godine, koji je promjenjen 1994. godine.

U obrazlo┼żenju se ka┼że, da ova odluka ima za cilj da sprije─Źi trgovinske barijere koje su vlasti u Srbiji uvele protiv Kosova, a koje uklju─Źuju barijere u tranzitu, tehni─Źke barijere i politi─Źke barijere.

“Me─Ĺuinstitucionalna grupa pratila je sprovo─Ĺenje mjera i identifikovala kontinuirane i nove barijere u trgovinskim odnosima sa Srbijom, pa je podnijela izvje┼ítaj 28. maja u kojem je preporu─Źila vladi ove mjereÔÇť, navedeno je u obrazlo┼żenju i ukazano da mjeru o potrebnim dozvolama primjenjuje i Srbija prema Kosovu.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐