Vlada Kosova: Takse ne utiču na građane, objavljena „duga lista“ donacija

Uz navode da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH „nikako ne utiču na građane Kosova i da nikako nisu usmjerene protiv njih“ oglasila se Vlada Kosova i ujedno objavila „dugu listu donacija“ koje su, kako su naveli, ušle na Kosovo iz Srbije bez bilo kakvih prepreka. U saopštenju se dodaje da se na proizvode u ličnim prtljazima, u vrijednosti do 175 eura, ne primenjuju mjere o taksama.

Objavljena lista donacija vezuje sa za one koje su odobravane na zahtjev četiri sjeverne opštine i Srpske pravoslavne crkve i sprovedena je kroz kategorije donacija – humanitarne pomoći u kojoj je uvrštena slijedeća roba:

„Brašno, kukuruz, prehrambeni proizvodi, higijenski i sanitarni proizvodi, lekovi i medicinska oprema, nafta i naftni proizvodi za grejanje obdaništa, škole, bolnice i crkve, pelet za grijanje itd. 

U saopštenju se dodaje da se prema Zakonu o carinama i akcizama, primjenjuje izuzetak kada je riječ o uvedenim taksama od 100 odsto za uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Takođe, izuzeci za privatni prtljag putnika primjenjeni su prema Zakonu o carinama i akcizama (Šifra. 03 / L-109), koji podrazumijeva izuzetke za robu koja je dovedena na Kosovo u ličnom prtljagu u vrijednosti robe do 175 eura, a koju su preneli putnici i za koju je dozvoljen ulaz bez oporezivanja.“

Za period od 10 dana, kako se navodi u saopštenju, bilo je preko 50 različitih slučajeva u kojima se nije primjenjivala mjera o dodatnim taksama, jer je bilo riječ o privatnom prtljagu sa prehrambenim proizvodima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana