Zabrinutost uoči akcije Samoopredeljenja na granici

Ovakva poruka iz Samoopredeljenja stigla je nakon što su kosovski zvaničnici i međunarodni predstavnici izrazili zabrinutost da bi najavljeni protesti mogli prerasti u nasilje.

Rukovodioci pokreta, inače druge po veličini opozicione partije, izjavili su da će oko 200 ljudi biti dežurni na dva granična prijelaza sa Srbijom, Merdare i Bela Zemlja, kako protesti ne bi eskalirali.

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti je na konferenciji za medije kazao da protestima neće blokirati kretanje ljudi, već samo ulazak robe iz Srbije na Kosovo.

„Reciprocitet je vrijednost Evropske Unije. Zemlje EU priznaju se međusobno priznaju i uspostavljaju recipročne odnose. Ne postoji niti jedan primer u svijetu gdje dvije zemlje koje nemaju mirovne odnose i koje ne priznaju jedna drugu imaju sporazume slobodne trgovine kao što je to slučaj Kosova i Srbije“, kazao je Kurti.

On je naglasio da sutrašnji protesti nisu protiv Srba u Srbiji ili na Kosovu, već protiv same Srbije.

Iz Samoopredeljenja su ranije najavili da će njihovi aktivisti svojim telima spriječavati prolaz šlepera i automobila sa srpskim registarskim tablicama koji prevoze robu.

Poslanik Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Visar Ymeri za Radio Slobodna Evropa je rekao kako je cilj akcije sprovođenje prijedloga usvojenog u Skupštini Kosova koji poziva na uvođenje ekonomskog, političkog i trgovinskog reciprociteta sa Srbijom.

“Vlada je do sada nekoliko puta stavila do znanja da neće sprovesti ovu odluku, i pored toga što je ona obavezna. Iz tog razloga, neophodno je da se građani organizuju i sami sprovedu ovu odluku”, kazao je Ymeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.