Zapad bi napravio katastrofu napadom na Iran

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je govoreći na Konferenciji za bezbjednost u Minhenu rekao da bi napad bio “katastrofa” i da spor sa Iranom oko nuklearnog programa može biti brzo rješen.

Prema njegovim riječima, ukoliko postoji snažna politička volja i utvrđeno obostrano povjerenje, sporno pitanje moglo bi biti riješeno za nekoliko dana, jer tehničke nesuglasice nisu tako velike već problem predstavlja obostrano povjerenje i snažna politička volja.

U Turskoj su prije godinu dana održani posljednji pregovori između zapadnih sila i Irana i okončani su bez rješenja, jer učesnici nisu mogli da postignu saglasnost ni oko dnevnog reda.

Zapad je od tada uveo nekoliko rundi sankcija Iranu, za kojeg sumnja da pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da razvije atomsko naoružanje. Iran negira optužbe i tvrdi da je nuklearni program u potpunosti namjenjen u miroljubive svrhe.

“Vojna opcija stvorila bi katastrofu u našem regionu. Tako da prije te katastrofe, svako mora biti ozbiljan u pregovorima. Nadamo se da će se dvije strane uskoro ponovo sastati ali ovaj put sa potpunim rezultatom”, istakao je Davutoglu.

Zamjenik komandanta iranske Revolucionarne garde Hosein Salami rekao je nešto ranije lokalnim medijima da će Iran napasti svaku zemlju čiju teritoriju bude koristio “neprijatelj” Islamske Republike za napade na njihovu teritoriju.

Washington i Izrael nisu odbacili vojnu opciju u slučaju neuspjeha diplomatskih pokušaja u rješenju spora sa Iranom. Iran je upozorio da će uzvratiti na napade, uključujući gađanje izraelskih i američkih baza u Persijskom zalivu i pomorski saobraćaj u Ormuskom moreuzu.

Katarski ministar inostranih poslova Halid Muhamed al Atija rekao je da napad nije rješenje i jačanje sankcija Iranu pogoršalo bi situaciju. On je izrazio uvjerenje da treba uspostaviti dijalog.

Tenzije između Irana i Zapada pojačane su tokom proteklog mjeseca kada su Washington i EU uveli do sada najjače sankcije Iranu kako bi pokušali da ga primoraju da pruži više informacija o svom nuklearnom programu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.