Zašto muškarci umiru prerano?

Milijuni muškaraca stariji od 50 godina još uvijek imaju veći rizik da umru od raka nego žene, jer i dalje ne prepoznaju početne simptome bolesti i odbijaju ići liječniku.

Unatoč raznim kampanjama, britanski stručnjaci upozoravaju da muškarci i dalje ne znaju puno o raku i ne mijenjaju životni stil koji do njega dovodi.

Nova anketa britanskog zdravstvenog osiguranja Saga je pokazala da gotovo polovina od 12.000 ispitanih muškaraca starijih od 50 ne zna nabrojati simptome raka debelog crijeva ili prostate, dok su žene bolje informirane.

Gotovo isti postotak muškaraca zbog uočenih zdravstvenih problema neće posjetiti liječnika, dok jedan od četiri neće ići liječniku ni ako trpi veliku bol.

Više od petine ode liječniku tek nakon dosađivanja drugih članova obitelji koji ga na to natjeraju.

Ispitivanje je pokazalo da gotovo dvije trećine muškaraca ne jede preporučenu količinu voća i povrća na dan (pet porcija) dok isti propust čini polovina žena.

Iako je rak prostate jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca, čak 59 posto ne zna da su problemi s mokrenjem i krv u urinu neki od prvih simptoma bolesti.

Za razliku od njih, 82 posto žena može identificirati znakove raka dojke.

Samo 55% muškaraca kaže da je dovoljno informirano da bi prepoznali simptome raka debelog crijeva, dok to može čak tri četvrtine žena.

Tek nešto više od trećine muškaraca zna prepoznati rak pluća – najsmrtonosniji oblik raka kod oba spola – u usporedbi s polovinom žena.

Što se tiče raka kože, njega bi prepoznalo 54% muškaraca i 71% žena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.