Zbog nepriznavanje dokumenata, Kosovo uvodi embargo na uvoz robe iz BiH!

Ambasador Albanije u Bosni i Hercegovini Flamur Gashi, u izjavi za Fenu izrazio je očekivanje da će BiH ići uporedo sa Srbijom ka Evropskoj uniji, uz opasku kako Srbija priznaje kosovska dokumenta i kosovske tablice, a BiH ne priznaje zbog čega će Kosovo uskoro uvesti embargo na uvoz roba iz BiH.

Ambasador je istakao da je sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Albaniji, prilikom potpisivanja sporazuma o gradnji  Transjadranskog plinovoda (TAP), razgovarao o problemu nepriznavanja kosovskih dokumenata i „nisam dobio nikakav odgovor od njega, osim da to zavisi od vlasti BiH“.

– Ne znam koliko će trajati ovakva situacija, ali Kosovo se uskoro priprema da uvede embargo na uvoz robe iz BiH. Nepojmljivo je da građani i roba iz BiH normalno putuju na Kosovu, a da taj recipročni odnos ne bude isti i za građane Kosova. Svaki put ima dva pravca, a Kosovo ima samo jedan pravac kada je u pitanju BiH – kazao je Gashi.

Ambasador je podsjetio da je 2012.godine, BiH ostvarila ukupan robni promet sa Kosovom u vrijednosti od 80 miliona eura, od čega se na izvoz odnosi 60 miliona eura, a na uvoz 20 miliona eura. Na dobitku je bila BiH.

– Ako ne može roba da dolazi u BiH, ukoliko BiH ne prizna kosovska dokumenta, u tom slučaju ni roba iz Bosne i Hercegovine neće više moći da ulazi na Kosovo – kazao je ambasador.

Dodao je kako je Kosovo imalo i ima razumijevanja za cjelokupnu situaciju u BiH, ali priznavanje putnih isprava, kretanje građana i roba je prvi korak ka normalizaciji odnosa uopće na Balkanu.

– Dakle, prvi korak je kretanje građana, robe i ideja. Mi tražimo slobodno kretanje građana BiH u čitavom svijetu, a nemamo to s dojučerašnjim komšijama – naglasio je Gashi.

Kazao je da ono što državne institucije ne rade, rade nevladine organizacije kao što je Direkcija agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope koja će gradonačelniku Prištine Isi Mustafi večeras dodijeliti nagradu.

– Do sada niko u BiH nije imao tu hrabrost da pozove nekog zvaničnika sa Kosova iako da Kosovo nije bilo u ratu sa BiH – kazao je ambasador.

On je podsjetio da je prije rata u BiH bilo 50.000 građana Kosova, a prvi heroj odbrane Sarajeva je bio Bajram Zenuni, koji je poginuo 1992. godine, a od 1992.do 1995.godine u odbrani BiH je poginulo 186 boraca, Albanaca sa Kosova.

– Nezamislivo je i sramota je da se majci, čiji je sin poginuo braneći BiH, bio pripadnik Armije RBiH, ne dozvoli da dođe i posjeti mezar svog sina, da mu prouči fatihu, zato jer BiH ne priznaje kosovska dokumenta – kazao je ambasador Gashi vidno razočaran.

Dodao je kako Bošnjaci Kosova, koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, imaju pravo da posjećuju svoju familiju, ali im je to onemogućeno zbog nepriznavanja putnih isprava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.