Zbog velikog broja građana koji odlaze na Zapad, Prizren ostao bez radne snage

U opštini Prizren veoma je uznemiravajući podatak što ovaj grad polako ostaje bez radne snage. Liman Asllani, koordinator AKB-a za Prizren, rekao je za “Kosova Sot” da više nisu problem plate, već kako da spriječe mlade ljude da napuste zemlju. On dodaje da velika većina traži samo način da što pre pobjegne sa Kosova.

“Više od mjesec dana sa autobuske stanice u Prizrenu svake noći desetine mladih ljudi odlazi u Evropu, ali ne samo mladi ljudi. Ovo nesumnjivo pokazuje da Kosovo, a konkretno opština Prizren vrlo brzo će ostati bez potrebne radne snage“, rekao je on.

Ima onih i sa čak 60 godina koji odlaze sa Kosova

” Treba pronaći načine da se spriječi odlazak mladih na zapadu. Učitelj Shaip Berisha kaže da ima kolega koji napuštaju radno mjesto u dobi od 60 godina, tražeći posao van Kosova, jer se boje, iako su radili, da mogu sa samo  90 eura otići u penziju.

“Ako nas je Srbija jednom osudila tako što nas je otjerala sa posla, sada smo ozbiljnije kažnjeni od Vlade Kosova, jer radnicima kojima se ne prizna 15 godina rada u predratnom periodu, penzija iznosi 90 eura. Vidjevši ovu pravnu katastrofu, mnogi radnici bježe u dobi od 60 godina u nadi da će naći posao i da će za tih pet godina obezbijediti dostojanstveniju penziju. To je zabrinjavajuće, kaže on .

Prije nekoliko sedmica doktor, dr. Azzam Dida za svoj odlazak u penziju nije dostavio dokumentaciju, nego je samo stavio “prst”. To je znak revolta da se suprotstavi tim apsurdnim odlukama i visini penzije koja je iznosila 75 eura, a od ovog mjeseca porasla na 90 eura.

Postoji veliki broj radnika u nepovoljnom položaju, koji su u teškim vremenima zbog toga što nisu prihvatili srpske zakone napustili posao, a sada su kažnjeni činjenicom da su kao penzioneri oštećeni. 

Hajdin Ademaj, vlasnik jedne građevinske kompanije, kaže da je suočen sa manjkom građevinskih radnika, iako  plaćea do 30 eura dnevno. On je dodao da će, ako se taj trend nastavi, radna snaga sama po sebi predstavljati veliki problem.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana