Zebra mousse torta

Sastojci:
Za podlogu:

50 g otopljenog maslaca
170 g mljevenih keksa
1 žlica meda

Za mousse kremu:

4 listića želatine (šest grama)
4 žumanjka
50 g šećera u prahu
1 žlica arome vanilije
240 ml mlijeka
100 g bijele čokolade
130 g tamne čokolade (možete i pomiješati primjerice 100 g tamne čokolade i 30 g mliječne čokolade)
330 ml vrhnja za šlag
20 g šećera u prahu

Zebra mousse torta – priprema:

Podloga:Otopite maslac i prohladite ga.Stavite samljevene kekse u čistu posudu, dodajte otopljeni i prohlađeni maslac i žlicu meda. Sve promiješajte.Ako vam je podloga previše vlažna, dodajte još mljevenih keksa. Sve promiješajte i utapkajte u kalup veličine 16 ili 18 cm obložen aluminijskom folijom.Stavite kalup u hladnjak da se podloga stegne dok radite kremu.

Mousse krema:Potopite četiri listića želatine u hladnu vodu i ostavite da stoji najmanje deset minuta.Odvojite četiri žumanjka od bjelanjaka i pomiješajte ih s 50 grama šećera u prahu.Zagrijte malo mlijeko i pomiješajte sa žumanjcima. Dodajte aromu vanilije i sve promiješajte.Stavite sve kuhati na laganu temperaturu uz stalno miješanje da dobijete temperaturu od 80 °C.

Maknite kremu s vatre i dodajte joj ocijeđenu i otopljenu želatinu.Podijelite kremu na dva ista dijela. Bijelu i tamnu čokoladu otopite posebno na pari. U jednu polovinu kreme dodajte bijelu otopljenu čokoladu i promiješajte da se sjedini s kremom. Postupak ponovite i s tamnom čokoladom.Pjenasto izmiksajte hladno vrhnje za šlag s 20 grama šećera u prahu. Ne smije biti čvrsto, tek malo pjenasto.

Jednu polovinu dodajte u bijeli čokoladni mousse, a drugu u tamni. Promiješjate lagano oba dijela špatulom ili pjenjačom.Naizmjenice žlicom izlijevajte preko podloge tamni i svijetli mousse tako da dobijete zebrasti uzorak.Vratite kalup ponovno u hladnjak najmanje par sati, a najbolje preko noći da se krema stegne.

izvor zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.