Teleskop Hubble otkrio zvijezdu udaljenu devet milijardi svjetlosnih godina

Ustanovljeno je da je rije─Ź o najudaljenijoj pojedina─Źnoj zvijezdi ikad zabilje┼żenoj

Hubble, teleskop Ameri─Źke agencije za istra┼żivanje svemira (NASA), zabilje┼żio je zvijezdu devet milijardi svjetlosnih godina udaljenu od Zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nau─Źnici NASA-e su tokom istra┼żivanja supernove, kada su primijetili svjetlo za koje su naknadno ustanovili da je rije─Ź o zasebnoj zvijezdi.

Ustanovljeno je da je rije─Ź o najudaljenijoj pojedina─Źnoj zvijezdi ikad zabilje┼żenoj. Obi─Źno je nemogu─çe zabilje┼żiti zvijezde udaljenije od 100 miliona svjetlosnih godina, ─Źak i kori┼ítenjem najja─Źih teleskopa.

Nau─Źnici isti─Źu kako je mogu─çe vidjeti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkri─çe izlovane zvijezde na toj udaljenosti je jedinstveno.

Nau─Źni tim je predvodio Patrick Kelly, astronom s Univerziteta u Minnesoti.

ÔÇŁMo┼żete vidjeti pojedina─Źne galaksije, ali ova zvijezda je barem 100 puta udaljenija od sljede─çe pojedina─Źne zvijezde koju mo┼żemo analiziratiÔÇť, kazao je Kelly.

Ovaj plavi superdiv nazvan je ÔÇŁIkarÔÇŁ po istoimenom liku iz gr─Źke mitologije ─Źija su se, prema legendi, krila otopila jer se previ┼íe pribli┼żio Suncu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐