Čak 85 posto budžeta za Srpsku pravoslavnu crkvu, a za Islamsku zajednicu?

Svećenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji država će ove godine pomoći sa 55 miliona dinara. Zajedno sa programima za crkveno graditeljstvo SPC u pokrajini moći će da računa na ukupno 75 miliona dinara iz državne kase. To je samo dio ukupne svote od 678 miliona, koju će podijeliti sve crkve i vjerske zajednice u Srbiji.

Najveća stavka u “crkvenom” budžetu jeste program koji obuhvata unapređenje vjerske kulture i zaštitu kulturnog i nacionalnog identiteta.

– Za finansiranje naučnih skupova, umjetničkih radionica, horova i ostalih prosvetno-naučnih sadržaja namijenjeno je 40 miliona dinara – objašnjavaju u Ministarstvu dijaspore i vjera. – Eparhije SPC u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, u okviru pomoći zaštite kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta, podijeliće 266 miliona dinara. Dio kolača dobiće i bogoslovije u regionu – na Cetinju, u manastiru Krka i u Foči. – Ističu Večernje novosti.

Dio budžeta koji je namijenjen muslimanima (oko 2%) bit će podijeljen na Islamsku zajednicu u Srbiji i novoosnovanu “Islamsku zajednicu Srbije” od strane Državne bezbijednosti Srbije uz pomoć Sulejmana Ugljanina, dok je bio predsjednik općine Novi Pazar.

Na spisku budžeta za finansiranje tzv. “Rijaseta islamske zajednice Srbije” stoje nepostojeće “4 medrese i 2 islamska fakulteta”, kao i stipendije za nepostojeće “učenike i studente”.

Ovako grube diskriminacije danas ne bi bilo da nije Ugljanin, po naređenju Vojislava Koštunice, tadašnjeg premjera Srbije, organizirao agresiju na jedinu legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu u Srbiji, uz pokušaj njene potpune okupacije od strane Državne bezbijednosti Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.