Kompromis PR-BG će biti bolan

Rješenje će, kako navodi list, biti da Kosovo pristane da bude prijedstavljeno bez pominjanja riječi Republika, dok će se Srbija saglasiti da se u prijedstavljanju Kosova ne pominje Rezolucija 1244 SB UN.

Šefica kosovskog tima za pregovore sa Beogradom Edita Tahiri je za dnevnik izjavila da se Kosovo saglasilo da na regionalnim skupovima bude prijedstavljeno bez riječi Republika i sa fusnotom u kojoj će pisati da se ne prejudicira status Kosova. Tahirijeva je kazala da takvo rješenje u suštini odslikava realnost u regionu, gdje pored Srbije Kosovo ne priznaju Bosna i Hercegovina, Rumunija i Grčka.

“Ovakvim rješenjem te zemlje više neće moći da odbijaju saradnju s Kosovom”, kazala je Tahiri. Prema njoj, taj model je preuzet od slučaja Makedonije koja se sa Grčkom spori oko imena.

Rješenje s fusnotama će se prema Editi Tahiri koristiti i prilikom sklapanja sporazuma sa Evropskom unijom zbog činjenice da Kosovo još nije priznalo pet zemalja članica EU, ali će u fusnoti prilikom potpisivanja dokumenata pisati da je Kosovo nezavisna država koju nije priznalo pet država EU. Zvaničnici Srbije ranije su najavljivali da neće odustati od Rezolucije 1244 SB UN pri rješavanju pitanja prijedstavljanja Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.