Ako želite bebu…

Doručak bi trebalo da bude vaš najobilniji obrok u toku dana, tvrde naučnici…

Rezultati studije sprovedene na Univerzitetu u Jerusalimu, otkrili su da bi obilan i “jak” jutarnji obrok mogao da pomogne ženama sa sindromom policističnih jajnika da zatrudne.

Unosom nešto većeg broja kalorija ujutru, reguliše se inzulin, nivo testosterona i drugih hormona koji mogu da imaju negativne efekte na pokušaje začeća.
 
Rezultati studije otkrili su da se nivo glukoze i inzulina smanjuje za osam odsto kod onih dama čiji je najobilniji obrok tokom dana upravo onaj prvi, ujutru, dok ove promjene nisu zabilježene kod onih žena čiji je najobilniji obrok večera.
 
Prosječan dnevni unos kalorija kod žena je oko 1.800, a naučnci smatraju da bi žene sa sindromom policističnih jajnika za doručak trebalo da unesu polovinu tih kalorija, odnosno oko 980.
 
Zdrav, jak doručak stimuliše i ovulaciju žena, tvrde naučnici. “Istraživanje je jasno pokazalo da je od količine kalorija koje unosimo tokom dana, važnije vrijeme kada ih unosimo”, rekao je vođa studije, professor Oren Froj.
 
Sindrom policističnih jajnika, osim što utiče na reproduktivnost šest do 10 odsto žena, stvara otpornost na inzulin, povećava nivo muških hormona kod žena, izaziva neregularnosti u menstrualnom ciklusu i gubitak kose.
 
Druga studija pokazala je da nivo testosterona kod muškaraca kojima je doručak “glavni” obrok, opada za gotovo 50 odsto, dok kod onih koji obilno večeraju, nivo ostaje nepromijenjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.