Unos više kalorija ujutro poboljšava plodnost kod žena!

“Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljom, večeru pokloni”, stari je narodni savjet. Sada se pokazalo da to pravilo treba primijeniti i kada su u pitanju problemi s plodnošću.

Novo istraživanje objavilo je da unos više kalorija ujutro, za doručak, može povoljno uticati na žene koje se muče s neplodnošću.
 
Izraelski znanstvenici Oren Froy i Daniela Jocabovitz pokazali su da obilan doručak povoljno utječu na plodnost kod žena s nepravilnim ciklusima zbog policističnih jajnika.
 
Istraživanjem se pokušala pronaći veza između žena s policističnim jajnicima i doba unosa obroka. Izvedeno je u Wolfson Medical Centeru na 60 žena tokom razdoblja od 12 sedmica.
 
Žene su bile podijeljene u dvije skupine i unosile su oko 1.800 kalorija dnevno. Razlika je bila u vremenu unosa najvećega obroka. Jedna je skupina najobilniji obrok u dana, od oko 980 kalorija, unosila u vrijeme doručka, a druga u vrijeme večere.
 
Skupina koja je konzumirala obilniji doručak zdravstveno je profitirala. Razina glukoze pala je za osam posto, dok kod druge skupine nije bilo nikakvih promjena.
 
Kod “doručak” skupine zabilježen je i pad razine testosterona za gotovo 50 posto, dok je kod druge skupine ostala ista. Također, kod prve je skupine zabilježen veći broj ovulacija, što je pokazalo vezu između vremena unosa najvećega obroka i plodnosti kod žena s policističnim jajnicima. Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Science.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.