Amerikanci guraju čitav svijet u novu krizu

SAD ulazi u opasno razdoblje, još su samo četiri dana ostala za dogovor demokrata i republikanaca o povećanju praga zaduženosti iznad sadašnji 16,7 biliona dolara. U protivnom, američko privreda neće moći plaćati svoje obaveze, što posebno brine Kinu koja je najveći finansijski kreditor Amerike. Upozorenje na moguće posljedice stiže iz Svjetske banke. Predsjednik Jim Yong Kim ocijenio je da će se američka finansijska kriza preliti na druge, posebno siromašnije zemlje.

Prijeti nova kriza

“Nedjelovanje bi moglo dovesti do povećanja kamatnih stopa, pada povjerenja i usporavanja privrednog rasta. Ako se to dogodi biće to katastrofa za zemlje u razvoju”, upozorio je Kim.

Na djelovanje je republikance pozvao nedavno američki predsjednik Barack Obama. Poručio je zastupnicima u parlamentu da prekinu proračunsku blokadu i uklone prijetnju duboke recesije američkoga privrede te povećaju granicu zaduživanja.

“Ima dovoljno republikanaca i demokrata u Kongresu za ukidanje blokade. Izglasajte prekid blokade danas!”, rekao je Obama.

Glavna tema MMF-a i Svjetske banke

Nadu u postizanje dogovora daje mogućnost da su Amerikanci naučili lekciju iz prošlosti kada im je 2011. godine zbog sličnih razloga srušen kreditni rejting. Moguća američka kriza dominirala je godišnjim zasjedanjem Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.