Anonimni privatnik iz Rusije dao više od 100.000 KM za džamij

U izgradnju Čaršijske-Cerića džamije u Bosanskoj Dubici anonimni donator iz Rusije do sada je uložio trećinu utrošenih sredstava, više od 100.000 maraka. Njegovo ime, ni pored upornih molbi, nije htio otkriti ni efendija Safet Beganović, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Dubica, koji nam je potvrdio da je riječ o Dubičancu koji je sa 18 godina napustio rodni kraj i otišao u Rusiju, gdje se danas bavi privatnim biznisom.

Otac i mati

– On nam je i otac i mati kad je riječ o gradnji ove džamije. Dovoljno je da ga nazovemo i da kažemo da je “zapelo” u gradnji i odmah šalje novac, nekad 10, nekad 20 hiljada dolara. Nikad se nije oglušio na naš poziv – pojasnio nam je efendija Beganović i dodao da se, prema odluci građevinskog odbora, najstarija dubička islamska bogomolja sada zove Čaršijska-Cerića džamija. Inače, proglašena je i spomenikom od vjerskog, nacionalnog i historijskog značaja.

Begovski nišani

– Ona se tako zove zbog begova Cerića koji su je u 17. stoljeću gradili i reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, koji je prije tri godine, kada je počela gradnja, zatemeljio, a onda na nivou BIH organizirao sergiju u kojoj je za gradnju ovog vjerskog objekta prikupljeno 100.000 maraka – kazao je efendija Beganović i dodao da će u konačnom izgledu ova džamija u dvorištu imati i šadrvan i mezarje u koje će biti vraćeni stari begovski nišani.

Čaršijska-Cerića džamija bit će četvrta obnovljena u Bosanskoj Dubici, gradu u kojem trenutno živi oko 3.000 Bošnjaka.

Otkrivanje imena

Efendija Beganović nam je kazao da je odlučeno da anonimni donator otključa džamiju naredne godine, kada je planirano svečano otvorenje.

–  Tada će, konačno, i njegovo ime, koje on ne želi da se spominje u javnosti, biti poznato – Beganović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.