Mobiteli će se puniti na vodu, a baterije trajati 15 godina

Ova poruka i njene razne varijacije vjerovatno su noćna mora svih korisnika pametnih telefona. Na sajmu u Barceloni nekoliko kompanija predstavilo je punjače koji bi to mogli promijeniti i osigurati da su naši telefoni uvijek pri struji.

Švedska firma MyFC predstavila je punjač koji koristi vodu, a šef Bjorn Vesterholm (Westerholm) kaže kako sve češće moramo puniti uređaje, ali ne želimo biti priključeni uz zidove. Njegova firma predstavila je prijenosni punjač Powertrekk, koji koristi gorive ćelije, a nešto je veći od digitalnog fotoaparata. Da bi uređaj napunio iPhone, potrebna mu je samo kašičica vode, a uređaj će vodik iz vode pretvoriti u struju, a mobiteli se potom mogu napuniti putem USB-a.

Kristijan Šreder (Christian Scheder) iz kompanije XPAL Power predstavio je telefon s baterijom koja bi trebala, tvrdi, trajati 15 godina ako je telefon isključen. Ako se koristi, trajala bi do dva mjeseca. Telefon bi na tržištu trebao biti već u martu, a Šreder kaže kako bi mu dobra primjena bila u kriznim situacijama.

Duracell je, pak, predstavio sistem PowerMat, podlogu koja izgleda poput manjeg tablet računara. Ona se uključuje u struju, a na njoj se mogu puniti dva mobitela, na kojima je dodatak putem kojeg se pune. Predstavili su i karticu WiCC (Wireless Charging Card), koja bi izbacila taj dodatak za mobitele te bi se ugrađivala u telefon (iznad baterije), a kompanija je u pregovorima sa proizvođačima da se to počne ugrađivati u telefone.

Na sajmu je i LG predstavio svoju verziju bežičnog punjača. Uređaj WCD-800 koji izgleda kao dock za telefon, puni uređaj bez utičnice ili žice, a u LG-ju, kažu da struja nastaje elektromagnetskom indukcijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.