Atifete Jahjaga: I Kosovo se suočava sa prijetnjom terorizma

”I vjerske zajednice treba da pomognu u tom angažovanju protiv terorizma, a omladina sa Kosova ne treba da se priključuje stranim plaćenicima”, rekla je Jahjaga za ”Ekspres”. 

Komentarišući političku situaciju na Kosovu, Jahjaga je navela da ”u centrima moći ima zabrinutosti zbog neformiranja novih kosovskih institucija”, i da tu ne smije više da se kasni. 

Ona je dodala da će nastaviti susrete sa političkim liderima, kao i da se odluka ustavnog suda mora poštovati. 

”Svaka politička blokada je prepreka za procese na kojima prolazi Kosovo. Ušli smo u jedan značajan period za Kosovo i svako zakašnjenje u formiranju institucija podrazumijeva našu nesposobnost da sami nađemo rjesenje”, rekla je Jahjaga.

Prirodno je da ima zabrinutih i spolja, jer je Kosovo preuzelo međunarodne obaveze i treba da se ponaša odgovorno. 

Prema njenim riječima, okončana je faza nadgledne nezavisnosti i Kosovo sada treba da argumentuje da su sposobni da nastave sami sa drzavotvornim procesom pronalazeći rješenja.

Na pitanje da je koalicioni opozicioni blok tražio od presjednice da zahtjeva od ustavnog suda interpretaciju tačke 127 odluke ustavnog suda, da li imaju pravo da predlažu kanidata predsjednika skupštine ako ne uspije PDK da bira istog, Jahjaga je rekla da ne treba da se prejudicira situacija. 

”Sve je ovo demokratski proces i mi ćemo, kao što smo i do sada pokazali političku zrelost, biti u stanju da nastavimo tako i ubuduće”, rekla je Jahjaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.