Američki sudija Karolan se vraća da bi rješio politički grč na Kosovu

Sidija Robert Karolan će se privremeno vratiti u misiju na Kosovu. On će u Ustavnom biti sudu dok se bude razmatrao predmet koji se očekuje da će poslati predsjednica Atifete Jahjaga, u cilju rješavanja političkog grča, koji je ušao u četvrti mjesec, prenosi ”Koha ditore”. 

Odlazak Amerikanca Karolana je ostavio Ustavni sud bez kvoruma za razmatranje pitanja političkog karaktera. Strani zvaničnici su najavili ”brzu zamjenu” ovog sudije. Planiran je bio javni konkurs i poslije izbora bi sudiju koji bi zamjenio Karolan, imenovao predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, koji bi ga dalje prosledio predsjednici Atifete Jahjagi, radi potvrde imenovanja koje bi išlo putem dekreta. To je bila procedura koja je predviđena u razmjeni pisama Jahjaga – Ešton, ali u suprotnosti sa Ustavom, koji zahtjeva da prijedlog potekne iz Skupštine Kosova. 

Strani izvori lista su rekli da predsjednica Jahjaga nije bila spremna da donese dekret o novom sudiji koji bi zamjenio Karolana.

”Predsjednica Jahjaga je rekla da je razmjenu pisama shvatila da izdavanje dekreta bez prijedloga Skupštine može da bude dovoljno za sudije kojima se produžava mandat i koji su radili u vrijeme razmjene pisama. Za nove sudije je potrebna procedura predviđena Ustavom, koja podrazumijeva da prijedlog potekne iz Skupštine”, rekao je ovaj izvor. 

”Poznato je da sada Skupština ima problema sa samom sobom i dok se ne konstituiše ne može da daje prijedlog za zamjenu sudije Karolana”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.