Dijalog sa Beogradom samo ako prizna Kosovo

Bivši šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini Kosova i poslanik novog skupštinskog saziva Visar Ymeri je televiziji KTV rekao da će pokret Samoopredjeljenje ostati pri stavovima o sporazumu sa postizbornom koalicijom sa Demokratskim savezom Kosova (LDK), Alijansom za budućnost Kosova (AAK) i Inicijativom za Kosovo, ali da nema dijaloga sa Srbijom ”bez obostranog priznanja dvije države”. 

On je pozvao Demokratsku partiju Kosova da se ”osvjesti” i prihvati da je, uprkos tome što ima najviše glasova sa vanrednih parlamentarnih izbora 8. juna, ”ona ipak parlamentarna manjina”, te da treba da dozvoli raspravu na sjednici Skupštine Kosova. 

Ymeri je ocjenio da tačka 127 obrazloženja odluke Ustavnog suda kojom je ocenjena neustavnom odluka o izboru Isa Mustafe za predsjednika kosovskog parlamenta, može obezbjediti izlazak iz sadašneg političkog i institucionalnog grča, kao i da ni jedna poslanička grupa ne želi da sarađuje sa PDK-om. 

U toj tački se od poslanika Skupštine Kosova traži da pronađu rješenje za izlazak iz sadašnje situacije. Prema tumačenju pravilnika o radu Skupštine Kosova koji daje predsjedavajuća konstitutivne sjednice Flora Brovina, na konstitutivnoj sjednici nema rasprave, već se samo glasa o prijedlozima. 

Ymeri je ocjenio da ni predsjednica Kosova, ni bilo ko drugi nemaju pravo da vode ka novim izborima i da to mogu da urade samo poslanici, ako obezbjede dvotrećinsku većinu, odnosno 80 glasova za vanredne izbore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.