Austrijanci idu automobilima po izbjeglice u Mađarsku?

Isteklo je vrijeme da se upućuju pozivi Evropskoj uniji i političkim zvaničnicima, sada treba da djelujemo- napisali su aktivisti na stranici “Konvoj Budimpešta-Beč“, koja je jutros imala 2.900 virtuelnih učesnika.

Prvi konvoj bi trebalo da krene u sutra ujutro iz Beča i da doveze “koliko god je moguće više izbjeglica iz Budimpešte u Beč i odatle, ako je moguće u Njemačku”, navodi se na tom websajtu, piše Zenit.

Organizatori su naveli da reaguju na odluku mađarskih vlasti da ove nedjelje obustave željeznički saobraćaj sa zapadnom Evropom, uključujući i za izbjeglice sa važećim kartama.

Četvero austrijskih građana, osumnjičenih da su htjeli da prevezu izbjeglice u Austriju, privedeni su danas u Budimpešti, a za taj prestup može da se dobije do pet godina zatvora u Mađarskoj.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je ,pošto je intervenisao njegov austrijski kolega Sebastijan Kurc, rekao da će aktivisti biti odmah pušteni.

–Te osobe će biti puštene. Mi se nalazimo u vrlo teškoj situaciji, nisu nam potrebni ljudi koji dolaze da se zabavljaju, da još pogoršavaju situaciju”-rekao je Sijarto iz Brisela.

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova je odvojeno jučer podsjetilo da pomaganje ilegalnoj imigraciji predstavlja prestup za koji se plaća kazna od 5.000 evra u toj zemlji.

Inicijativa “Konvoj Budimpešta-Beč”, navodi da su predvidjeli pravnu pomoć za učesnike.

Oni navode kao presedan to što je prošle nedjelje austrijska željeznička kompanija OBB iznajmila voz za izbjeglice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.