Bankrot Grčke sve vjerovatniji

Predstavnici Evropske komisije pokazali su anđeosko strpljenje prema Grcima. Njihovi komentari bili su vrlo uzdržani. Čini se da je tome došao kraj. Već mjesecima predstavnici Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda pregovaraju sa vladom u Atini oko drugog paketa pomoći. No, Grčka nije u potpunosti ispunila ni uslove za dobijanje prvog paketa pomoći. Skepsa postoji i po pitanju hoće li se političke partije nakon izbora, držati datih obećanja

To se prije svega odnosi na šefa konzervativaca, Antonisa Samarasa koji u međuvremenu otvoreno suzbija nove mjere štednje, koje se traže od Grčke.

Rok za dogovor već je istekao, izjavio je portparol Evropske komisije Amadeu Altafaj u ponedjeljak (06.02.) u Briselu. Lopta je u rukama Grka, rekao je Altafaj i vrlo oštro ukazao da Grčka mora nešto učiniti za pomoć koju dobija: “Grčka jako dugo živi iznad svojih mogućnosti. Normalna posljedica toga je bankrot. No ova zemlja je članica EU i profitira od do sada neviđene solidarnosti svojih partnera. Stoga kategorički odbacujem svaku interpretaciju da se stvara utisak da neko primorava Grčku na nešto.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.