Borba za fotelje u SNSD-u: Špirić i Zirojević produbili jaz između Dodika i Radmanovića

Špirićeve ucjene

Odluka o tome koja će dva stranačka funkcionera u naredne četiri godine zasjesti u fotelje državnih ministara iz kvote SNSD-a trebalo bi da bude donesena upravo na sjednici IO.

Osim Sredoja Novića, čije je imenovanje već izvjesno, za drugu ministarsku fotelju vodi se velika borba između dosadašnjeg favorita Nikole Špirića te Mladena Zirojevića, koji je spletom raznih okolnosti ponovo uskočio u prvi plan.

A ni Špirić ni Zirojević prethodnih dana nisu sjedili skrštenih ruku. Prema informacijama iz više izvora, Špirić je klasičnom ucjenom pokušao osigurati fotelju ministra finansija, poručivši Dodiku da u protivnom odlazi iz stranke.

Mogu se čuti i informacije da je Špirić zloupotrijebio funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara i otišao toliko daleko da je slanje budžeta za 2011. godinu Predsjedništvu BiH uslovio upravo foteljom ministra finansija!?

Istovremeno, za Zirojevića sve jače lobira kompletan istok RS, na čelu sa najvećim opštinama u Istočnom Sarajevu, a još jedan njegov adut je podrška Nebojše Radmanovića, nezadovoljnog povlaštenim tretmanom Špirića u stranci.

Kako se priča u SNSD-u, Radmanovićevo nezadovoljstvo je kulminiralo nakon dogovora šestorke i prepuštanja diplomatije SDP-u, odnosno Bošnjacima. 

Radmanović usamljen

Radmanović, naime, smatra da bez Srbina ministra vanjskih poslova, koje, kao što je poznato, u krojenju vanjske politike servisira Predsjedništvo BiH, on ostaje usamljen i neće imati snage da se suprotstavi probosanskim stavovima iz sjedišta diplomatije i Predsjedništva BiH.

Babalj opstruirao izbor Šarovića


Prema nezvaničnim informacijama, Darko Babalj, šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, za kojeg se priča da je u dobrim odnosima s SDP-om, prevashodno sa potpredsjednikom ove stranke Damirom Hadžićem, pokušao je srušiti izbor Mirka Šarovića za državnog ministra. Babalj, inače, sa Šarovićem već dugo nije u dobrim odnosima zbog prevlasti u SDS-u u Istočnom Sarajevu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.