Bošnjaci sela Rvatske obilježili Dan Bošnjaka Kosova

Dana 27.septembra 2012. godine sa početkom u 14:00 časova u džamiji u selu Rvatska, koja je inače jedina džamija na sjeveru Kosova, održana je manifestacija povodom „Dana Bošnjaka – 28.septembra“, koji je i ujedno „Dan Bosnjaka Kosova“ prema Zakonu o službenim praznicima Republike Kosova.

Ovo je tek drugi put da se ovaj praznik obilježava u selu Rvatska, pošto, kako je i kosovska javnost upoznata, Bošnjaci u ovom djelu Kosova žive prilično izolovani od mnogih desavanja na Kosovu (u oblasti kulture, politike i ostalog), jer je trenutno takva situacija da Bošnjački predstavnici u kosovskim institucijama nisu u mogućnosti da nas posjete i uključe nas u sva dešavnja.

Manifestacija je kao i prošle godine održana u skromnom okruženju, ali nam je važnost ovog datuma dala hrabrosti da se suočimo sa svim poteškoćama i pokažemo da možemo biti jedinstveni i odlučni u očuvanju svog identiteta.

Pošto nemamo ni svoj Dom kulture, ni svoju školu, niti bilo koju drugu instituciju u kojoj bismo mogli obilježiti ovaj važan datum, odlučili smo da to bude u seoskoj džamiji, sto će nam možda neko zamjeriti, ali je to jedino mjesto gdje se možemo okupiti povodom svih važnih događaja.

Svojim dolaskom čast su nam ukazali članovi islamske zajednice iz Novog Pazara Dr. Irfan Malić – hafiz , Ferid Bulić pravnik u islamskoj zajednici u Novom Pazaru, Suljo Ramović asistent na fakultetu islamskih nauka, koji su prisustvovali džuma namazu, kao i skupu povodom Dana Bošnjaka.

Program se sastojao od nekoliko predavanja iz oblasti islama, kao i iz oblasti bošnjačke kulture i tradicije. Nakon čega su svi prisutni imali priliku da ručaju tradicionalna bošnjacka jela, kao i domaću jagnjetinu iz sela Rvatska.

U ime Bošnjaka Kosova iz sela Rvatska, kao i u ime nas organizatora, zahvaljujemo se Vladi Kosova, svima koji su nam pomogli u organizaciji ovog skupa, a posebno se zahvaljujemo Bošnjackom Savjetu Kosova koji su nam dali podršku i ideje da obiljezimo ovaj jako bitan dan za sve nas Bošnjake.

Organizatori: NVO „FUTURA-KOS-10“  – Ismet Salković, Almir Hajrović i Mirsada Salković

Autor: Mirsada Salković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.