Dan Bošnjaka Kosova: Bošnjakinje aktivnije u organiziranje života lokalne zajednice (VIDEO)

 U okviru manifestacije Dana Bošnjaka Kosova, nevladina organizacija “Sjaj žene Bošnjakinje” organizovala je konferenciju na temu historijskog aspekta najvećeg praznika Bošnjaka.

Šemsa Dilji predsjednica ove organizacije zahvalila se Bošnjačkom Savjetu Kosova koji je podržao ovaj projekat i izrazila nadu da će Bošnjakinje u narednom periodu pokazati više hrabrosti i znanja u cilju poboljšanja njihovog položaja, dok je potpredsjednica Avza Dilji govorila o potrebi uvođenja aktivizma kod Bošnjakinja, sa posebnim akcentom na njihovo obrazovanje.

Gošće ovog skupa su bile i zastupnica NDS-a Emilija Redžepi i predstavnica DSB-a Memnuna Ajdini.

“Bošnjakinja iz anonimnosti može izaći samo kao edukovana žena i obezbjeđivanje njenih prava u direktnoj je vezi sa njihovim uključivanjem u sve pore javnog i političkog života”, kazala je Emilija Redžepi i naglasila da im uključivanje u civilni sektor daje šanse za njihov prosperitet.  

Memnuna Ajdini, ujedno predstavnica Foruma žena DSB-a, zatražila je od učesnica skupa da uzmu veće učešće u donošenju odluka i dodala da je politika važan segment koji jača njihovu ulogu u društvu.

Organizatori konferencije su izrazili nadu da će u narednom periodu biti više skupova, i aktivnosti u cilju jačanja nacionalne svijesti i kod Bošnjakinja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.