Budite se često sa začepljenim nosom, a niste prehlađeni

Budite se često sa začepljenim nosom, a niste prehlađeni, ne patite od alergija, sobu prije spavanja uvijek dobro provjetrite i zrak u njoj nije suh? Pitate se što se događa te kako se toga riješiti. Uzrok može biti i hrana. Naime, ako ste kasno uzeli obilan obrok, začinjena jela ili samo malo kiselog voća – to može utjecati na vaše disanje.

Krivac je često gastroezofagealna refluksna bolest (GERB ili GORD), odnosno kiselina koja, dok ležite, putuje tamo gdje ne treba – prema vašem nosu i sinusima.

Ovo oboljenje, kojem su najviše podložni gojazne osobe, trudnice, pušači i oni koji uzimaju određene lijekove, može vrlo lako da izazove post-nazalnu sekreciju, a to je kada se sluz iz vašeg nosa slijeva niz grlo. Uz začepljeni nos, njega manifestira i kronični kašalj kao i osećaj zategnutosti u gornjim dišnim organima.

Osim spomenutih simptoma, vremenom možete osjetiti i znakove poput boli prilikom gutanja, pojačanog lučenja pljuvačke, gubitka težine, neprijatnog zadaha, suhoće u ustima i bolova u grudima.

Zato, da biste se riješili začepljenog nosa ujutro, liječite refluks.

Za početak, kako bi izbjegli problem koji utječe na milijune ljudi širom svijeta, vrlo je važno da slijedite jednostavna pravila: nemojte jesti pred odlazak na spavanje, izbjegavajte alkohol, kiseline, začine i masnu hranu.

izvor dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.